SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Roetveegpieten en Sint op afstand? Zo vieren scholen Sinterklaas

  •  Traditioneel kinderfeest
  •   18 november 2020
  •  

ZUTPHEN - Sinterklaas is weer in het land en de kinderen mogen hun schoentje zetten. Sommige kinderen hebben zelfs al sinterklaas in levende lijve gezien en daarmee kunnen we dus zeggen dat het sinterklaasfeest is begonnen. Maar de discussie over de kleur van de pieten, wat bijna zelf een traditie aan het worden is, is er dit jaar ook weer bij.

Zwarte pieten zijn steeds minder welkom tijdens intochten, boeken met zwarte piet worden uit de meeste bibliotheken verwijderd en sinterklaasliedjes zijn merendeel aangepast. Maar wat doen de scholen ondanks de 'zwarte pieten' discussies en corona?

Aangepaste liedjes

"Met de kinderen knutselen wij alleen met roetveegpiet. Ook is de versiering hierop aangepast en luisteren we ook alleen de aangepaste sinterklaasliedjes", vertelt directeur Anje Bechtel van basisschool Theo Thijssen. "Het wordt al besproken op het sinterklaasjournaal, dus de kinderen hoeven we het niet meer uit te leggen", aldus Bechtel.

Ondanks corona is de basisschool druk bezig geweest met het regelen van het sinterklaasfeest. "Sinterklaas is bij ons 'verkouden' daardoor gaan we livestreamen met de sint. De pieten komen wel even langs maar van een verre afstand op het schoolplein, waarbij de kinderen alleen vanaf het hek mogen kijken. Daarna gaan de pieten weer weg", benadrukt de schooldirecteur. 

Geen pieten

Sinterklaas en zijn pieten mogen dan wel niet in de buurt komen maar er wordt volop gekeken naar alternatieven. Voorlopig trekken bassischolen hun hun eigen plan, en proberen het zo leuk mogelijk te organiseren van een sinterklaasfeest.

Bij Vrije school de Zonnewende gaat het sinterklaasfeest ook dit jaar anders door corona. "Bij ons komt normaal sinterklaas met zijn pieten op de fluisterboot. Dit jaar wordt dat waarschijnlijk alleen sinterklaas. Ook kunnen de ouders helaas niet aanwezig zijn dit jaar", vertelt directeur Ceciel Wolfkamp van Vrije School de Zonnewende. Vrije School de Zonnewende heeft al paar jaar geleden gekozen voor roetveegpiet maar die zijn, rekening houdend met corona, dit jaar, hoogwaarsschijnlijk niet aanwezig.

Dit jaar is er ook geen intocht. Bekijk die van vorig jaar...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.