Coming out day: de regenboogvlag wappert in de regio
De regenboogvlag wappert bij het Stadhuis.

Coming out day: de regenboogvlag wappert in de regio

Coming out day; een dag waarom er extra aandacht is voor LHBTI'ers. Het is namelijk belangrijk at iedereen voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderindentiteit kan uitkomen. Die boodschap wordt ook verkondigd in onze regio. 

Op verschillende plekken werd de regenboogvlag gehesen. Zo ook op het Stadhuis van Zutphen. Burgemeester Annemieke Vermeulen: "We doen dit om hiermee symbolisch tot uitdrukking te brengen dat Zutphen een gemeente is waar iedereen erbij hoort. Dat iedereen zichzelf mag zijn. Ik word heel vrolijk van de diversiteit van onze stad."

De burgemeester sprak de afgelopen tijd veel verschillende mensen over dit onderwerp, omdat het ook hier een belangrijk thema is. "Deze week sprak ik een VWO-scholier over zijn ervaring. Het was mooi om van hem te horen dat hij zonder veel omhaal aan zijn ouders en vrienden kon vertellen dat hij gay is. Dat het eigenlijk helemaal geen issue is. En dat gun ik echt iedereen.”

Wees jezelf

Ook op andere plekken, zoals het politiebureau, werd de regenboogvlag gehesen. Om te laten zien dat we voor diversiteit staan in deze samenleving. Ook de burgemeester van Brummen hees de vlag naar top. "Hiermee maken we zichtbaar dat we aandacht hebben voor ieder mens, ongeacht hun seksuele oriëntatie of economische, culturele of etnische achtergrond. We laten zien dat ieder mens in vrijheid zichzelf mag zijn.”

De vlag wapperde voor het politiebureau. | Jelle Seubring / LGLD
De vlag wapperde voor het politiebureau.

Door het hijsen van de regenboogvlag draagt de gemeente uit dat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn. Van Hedel hierover: "Mensen kunnen om verschillende redenen worden uitgesloten van volwaardige deelname aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, hun leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Maar ook door armoede of laaggeletterdheid."

Positieve veranderingen

Langzaam lijkt, ook in dit deel van het land, de acceptatie een stuk beter te worden. In 2016 weigerde zowel Brummen als Zutphen om op Coming out day de regenboogvlag te hijsen. Hun excuus was toen dat ze alleen vlaggen volgens het landelijke vlaggenprotocol. De gemeente Brummen vertelde toen zelfs dat het 'aan hun voorbijgegaan is'. 

De vlag voor het gemeentehuis van Brummen. | Ellen Sprikkelman / LGLD
De vlag voor het gemeentehuis van Brummen.

LokaalGelderland-journalisten Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring bespreken hun coming-out in de Jelle en Jesse Podcast...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.