Slaan theatershows onze regio over omdat het te ver weg is?

Slaan theatershows onze regio over omdat het te ver weg is?

"Die lui komen niet naar de Achterhoek omdat het te ver weg is", is een veel gehoorde uitspraak. Dit wanneer theatershows op veel plekken in het land spelen, maar niet in de uithoeken. Hoe komt dat toch?

"Dat ligt altijd aan de theaters. Zij moeten je boeken", legt cabaretier Riza Tisserand uit in de podcast Met Wie?. Binnenkort trekt hij door Nederland met zijn show 'Adembenemend'. Echter slaat hij onze streek volledig over, Enschede is de dichtstbijzijnde.

Bel ze op

"Er is veel kwaadheid richting de theaters in de Achterhoek", grapt hij. Hoe we shows wel in onze streek krijgen? "Bel ze op en vraag waarom Riza er niet staat. Dan gaat het impresariaat langs, dat in combinatie met mensen die vragen waarom de show niet komt zorgt dat ze me wel boeken."

Hoe boeken theaters dan hun shows? Woordvoerder Daniël Lugtmeier van theater De Hanzehof: "Als wij denken dat een artiest of gezelschap goed bij ons profiel en dat van de stad of regio past dan gaan wij daar mee aan de slag." Echter zijn er in de Randstad wel meer veel grotere theaters. De acts die daar staan kunnen niet altijd naar Zutphen komen want "je hebt natuurlijk grote producties die niet in je theater of concertzaal zouden passen, maar soms valt zelfs daar nog wel een mouw aan te passen." 

Zijn er dan geen artiesten die niet naar de uithoeken van het land willen? Dat zullen we nooit zeker weten. Maar dat zou "wanneer het zou gebeuren een manco van de bespeler of boeker en een belediging richting je fans zijn", beklemtoont Lugtmeier. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.