SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Verenigingen mogen in de toekomst geen oud papier meer ophalen

ZUTPHEN - Verenigingen in de gemeente Zutphen mogen in de toekomst geen oud papier meer inzamelen. De werkzaamheden zijn niet meer van deze tijd, stelt de gemeente. Daarnaast gaat de gemeente de diverse verenigingen die normaal gesproken het oud papier in de gemeente inzamelden wel doorbetalen.

Vanwege de verhoogde risico's van het coronavirus (COVID-19) werd in april besloten de vrijwillige inzameling te laten doen door uitzendkrachten. De verenigingen waren vervolgens bang dat ze geld zouden missen, waar ze eigenlijk wel op gerekend hadden.

De verenigingen krijgen een vast bedrag van 34 euro per ton oud papier wat ze inzamelen. De leden van de vereniging halen het vrijwillig op om zo de clubkas te spekken. Jaarlijks zorgt dit voor een fijne bijdrage op de begroting. Maar nu ze al een half jaar niks hebben ingezameld, wordt dat wel een probleem. Daarom trokken ze aan de bel bij de wethouder, toen ze niets meer hoorden van de verantwoordelijk ambtenaar. Echter is Circulus-Berkel de contactpersoon, zegt de gemeente.

70.000 per jaar

Desondanks heeft de gemeente wel antwoorden. "De gemeente geeft jaarlijks 70.000 euro uit aan de vergoedingen voor verenigingen", zegt wethouder Harry Matser. "Het geld was ze hebben misgelopen wordt alsnog uitbetaald."

Sommige verenigingen zijn zelfs afhankelijk geworden van de bijdrage en kunnen wellicht niet meer voortbestaan zonder. Maar de toekomst van de inzameling is nog onzeker. "Het ophalen van oud papier is anders dan vroeger, dus in die functie is er in de toekomst waarschijnlijk geen plek meer", aldus Matser.

 

Andere klusjes

Er wordt door de gemeente en afvalbedrijf Circulus-Berkel gewerkt aan een nieuw afvalstoffenplan. Daarbij wordt gekeken naar de manier van ophalen en inzamelen. Bijvoorbeeld wie een kliko krijgt en waar een ondergrondse container wordt geplaatst. Maar dus ook de rol van de oud papierinzamelaars.

"De toegevoegde waarde van achter de vuilniswagen aanlopen om oud papier erin te gooien is verdwenen", legt Harry Matser uit. "Alternatieve werkzaamheden moeten wel een toegevoegde waarde hebben, dus daar zoeken we naar." Dat wordt samen gedaan met Circulus-Berkel en vertegenwoordigers van de verenigingen. "Denk bijvoorbeeld aan zwerfafval rapen of containers aan de weg zetten bij mensen die dat niet kunnen."

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.