SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Zutphense gemeentesite niet toegankelijk genoeg: 'onduidelijk en te veel tekst'

ZUTPHEN - De website van de gemeente Zutphen is niet toegankelijk genoeg. Dat stelt de Brede Adviesraad Sociaal Domein (BASD), een adviesraad in Zutphen, die ongevraagd advies uitbracht. De site zou te veel tekst bevatten en daardoor onduidelijk zijn.

Ook wordt er te weinig gebruik gemaakt van foto's en infographics. Dat zijn afbeeldingen die uitleg geven over een onderwerp. Vooral mensen die lager opgeleid of analfabeet zijn hebben daar baat bij. De gemeentesite staat nu vol met pagina's vol tekst om zaken uit te leggen. Dat is niet handig, stelt de adviesraad.

Verbetering op komst

De gemeente snapt de kritiek en gaat ermee aan de slag. Binnenkort lanceert Zutphen een nieuwe gemeentelijke website, die toegankelijker moet zijn. "Het streven is dat 5 oktober 2020 de nieuwe website online gaat", aldus de gemeente. "De elementen die door de BASD worden genoemd, worden vrijwel allemaal meegenomen in de ontwikkeling van de nieuwe website. Zo is het van belang dat de website voldoet aan alle toegankelijkheidseisen waar een overheidswebsite aan moet voldoen."

De teksten van de website worden niet één-op-één overgenomen. Alle teksten worden herschreven naar eenvoudig Nederlands, zodat het voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Een voorleesfunctie voor slechtzienden en blinden komt er echter niet. Die moeten zelf met een oplossing komen. "Blinden of slechtzienden beschikken zelf over programma’s die het mogelijk maken de website voor te lezen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.