SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Mocht de politie een nekklem gebruiken bij het zwembadincident?

ALMEN - De politie heeft tijdens het zwembadincident in Almen een nekklem toegepast. Deze greep is omstreden, sinds de dood van George Floyd en Mitch Henriquez. Mogen ze dit wel doen? 

De vraag of de politie hier niet fout zat kwam veel binnen bij de redactie van deze nieuwswebiste. Het antwoord is dat het mag. In 2016, na het dodelijke incident met Henriquez, is er onderzoek gedaan. "De Inspectie Veiligheid en Justitie publiceerde op 22 maart 2016 haar rapport over het gebruik van de nekklem. Als controletechniek moet de nekklem volgens dit rapport toegestaan blijven", legt de politie uit. 

Dienders worden getraind om de techniek goed toe te passen. "Aan de nekklem als fysieke controletechniek, waar een arm om de nek van een persoon gelegd wordt, zijn nauwelijks risico’s verbonden – mits technisch correct toegepast. Daarom wordt aan deze techniek in trainingen meer aandacht besteed. Omdat in een gevechtssituatie het risico bestaat dat de controletechniek verandert in een verwurgingstechniek, waarbij de luchtpijp of beide slagaders worden afgekneld, gaan de trainers nadrukkelijk op dit verschil in en wijzen ze op de gevaren."

Kritisch

Dat het mag betekent niet dat iedereen het daar mee eens is. D66 is kritisch. "De nekklem die Henriquez doodde wordt inmiddels weer gebruikt in de politiepraktijk.Dat is verkeerd. We weten dat het afknijpen van de zuurstoftoevoer een dodelijke afloop kan hebben, zoals te zien was bij zowel Henriquez als George Floyd", luidt de uitleg van de Tweede Kamer-partij. "Een politie voor iedereen moet geen gebruik maken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist, en ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur. Het wordt tijd om ook in Nederland de nekklem te verbieden."

Beelden waarin te zien is dat de klem wordt toegepast...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.