Draaiorgel-medewerkers vragen om geld op terrassen: mag dit zomaar?
Foto ter illustratie.

Draaiorgel-medewerkers vragen om geld op terrassen: mag dit zomaar?

Wie een bezoekje brengt aan de binnenstad van Zutphen wordt vaak verwelkomt door de muziek van het draaiorgel. Voor de één een leuke muzikale toevoeging, voor de andere een verschrikking. Medewerkers vragen om geld en doen dit zelf op de terrassen. Maar mag dit zomaar? We zoeken het uit in Vraag het LGLD.

In Vraag het LGLD zoeken wij het antwoord op de vragen die je hebt. Wil je graag iets weten? Stuur het naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit.

Zutphenaar Hans Buren zag het onlangs. "Dit lijkt mij niet zo heel netjes, zomaar het terras op gaan. Ik zou het als terrasganger niet fijn vinden. Maar mag zit zomaar? Hebben ze hier een vergunning voor", vraagt hij zich af.

Het mag niet zomaar legt een woordvoerder van de gemeente uit. "Voor wat betreft het geld vragen op terrassen: De terrashouder gaat erover wie op zijn terras mogen rondlopen. De medewerkers van het draaiorgel dienen dan ook toestemming te vragen aan de terrashouder vóór ze om geld vragen op het terras."

Pieter van der Erf is chef-draaiorgel en legt uit dat ze toestemming hebben en wil ook graag vertellen waarom ze het doen. Hij is van origine Hagenees en is daar opgegroeid met een draaiorgel binnen handbereik. "Van oudsher gingen wij in de zomermaanden, als het in de stad rustig was en op Scheveningen druk, met het orgel daarheen. We liepen immers voor onze boterham. In die periode begonnen wij ook met een ronde over de rest van het terras. Dit werkte goed, de verdiensten waren prima en reacties waren overwegend positief", legt hij uit. 

Dit doet hij nu ook in Zutphen. "Deze werkwijze heb ik ook meegenomen naar onder andere Zutphen. Ook is het hier in de zomer rustiger in de winkelstraat. Door goede connecties met uitbaters van horeca zaken hebben we al jaren toestemming dit te doen. De afspraak is twee keer per dag", legt hij uit. Er is dus toestemming om dit te doen. "Ook nu nog is de ronde langs de terrassen de moeite waard. De reacties zijn nog steeds overwegend positief en zo ook de verdienste."

Haat of liefde

Overwegend positief dus... dat betekent dat niet iedereen er blij mee is. Dat ziet ook Van Der Erf zelf: "Uiteraard waardeert niet iedereen het orgel of de ronde langs de terrassen, dat was in de jaren ‘70 niet anders. Dat zal altijd wel zo blijven. Persoonlijk ben ik uiteraard liefhebber van draaiorgels, dus zou ik een orgel voor het terras niet vervelend vinden al snap ik je vraag; het zijn letterlijk de tonen die de muziek maken en hoe je dit dus aanpakt."

Hij wil vooral voor gezelligheid zorgen, niet voor overlast. Hoe hij dat doet? "De kunst is om netjes en beleefd en vooral niet opdringerig te zijn en de bediening niet te storen. Ook zet ik het orgel -zoveel mogelijk- niet recht voor het terras, het moet achtergrondmuziek blijven. Dit zorgt regelmatig voor een gezellig praatje met een gast op het terras. Niet zelden komen mensen al uit zichzelf naar me toe voor een praatje of een donatie."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.