SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Voor in je koffer (of in de tuin): boeken uit of over Zutphen die je moet lezen

  •  Partnerbijdrage
  •   22 juli 2020
  •  Gepresenteerd door

ZUTPHEN - Het is vakantie! En daarom openen de Zutphense boekenwinkel voor je. Want de prachtige Hanzestad zorgt voor een grote inspiratie. Er zijn een paar boeken die je als Zutphenaar echt gelezen moet hebben. We zetten ze voor je op een rij. 

Boeken van Zutphense schrijvers 

Saturnusplein 3
Zutphenaar Josha Zwaan, bekend van 'Parnassia', schreef met 'Saturnusplein 3' een indringend verhaal over liefde en een verwoest leven. Lies, een gewone jonge vrouw, gaat werken voor een gefortuneerde Joodse familie. Ze beleeft enkele gelukkige jaren, zeker nadat zij en Daniel, de zoon des huizes, verliefd op elkaar worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Daniel opgepakt wegens verzetsdaden. Hij wordt gehoord, gemarteld en in 1943 gefusilleerd. Lies moet onderduiken met haar oudste zoontje, de jongste wordt elders ondergebracht. Als een andere vrouw keert zij na de bevrijding terug naar het Saturnusplein. Haar eenzaamheid en verbittering brengen haar uiteindelijk tot een onvergetelijke daad. 'Saturnusplein 3' van Josha Zwaan draait om loyaliteit en verraad, om grote liefde die omslaat in onmacht, hardheid en vervreemding.

Koop het boek hier (via Bol.com):

Raadselvader, kind in de Koude Oorlog
Geschreven door Zutphenaar Jolande Withuis. De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn bvd-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis. Withuis' scherpe en ontroerende ontleding van de verhouding tot haar vader weerspiegelt onze recente wereldgeschiedenis en biedt de lezer een blik van binnenuit op de Koude Oorlog: 'Ik was vijf en wist: wij zijn de vijand.'

Koop het boek hier (via Bol.com):

Morgan, een liefde
Geschreven door Zutphenaar Bas Steman. Een soldaat in Wales begin jaren veertig. Een schrijver in Nederland ver na de oorlog. Op onverklaarbare wijze blijken hun levens met elkaar verwikkeld te zijn. Tijdens een parachutesprong krijgt de schrijver een paniekaanval. Zijn vriendin spoort hem aan de oorzaak van zijn angst te onderzoeken: waarom krijgt hij soms beelden door, herinneringen die niet van hem kunnen zijn? De zoektocht voert hem naar Wales, naar een oude vrouw die nog altijd naar haar grote liefde verlangt. Daar wordt duidelijk wat hij eigenlijk altijd al wist. Morgan, een liefde' is een autobiografische roman over een verbijsterende ervaring. Een spannende zoektocht gedreven door een liefde die over de dood heen een weg probeert te vinden.

Koop het boek hier (via Bol.com):

Boeken over Zutphen

Naar Zutphen
In de zes verhalen in Naar Zutphen is een man aan het woord die in een observerende, droogkomische stijl over het leven vertelt. Hij beschrijft hoe hij door toedoen van anderen of zichzelf op een onmogelijke missie wordt gestuurd, om een verloren liefde in Parijs op te sporen, een Bulgaar die geen Nederlands spreekt op sleeptouw te nemen of erachter te komen wie een tas met honderden knipsels over inbraken heeft verzameld en aan de deur van zijn huis in Zutphen heeft gehangen. Steeds weer blijken die missies inderdaad onmogelijk, maar dat betekent niet dat ze niks opleveren, op zijn minst een goed verhaal dat nog een tijd in het hoofd van de lezer naklinkt. De verhalen zijn sober, beeldend, op een gekke manier ook in de stilstand spannend - het soort proza waar ik van houd.

Koop het boek hier (via Bol.com):

Een Italiaan in Zutphen
Novelle in opdracht van het stadsbestuur van Zutphen geschreven; het verhaal heeft deze stad als achtergrond. Zoals veel werk van Ten Berge heeft ook dit een deels documentair karakter. De Italiaan in de titel heet Andrea Pastis maar is makkelijk te herkennen als high brow-idool nr. 1: Eco. Over de naam Pastis wordt ergens opgemerkt dat hij 'pastiche' noch 'pastei' betekent. 

Koop het boek hier (via Bol.com):

Zutphen - De Verdwenen Stad
Zaterdag 14 oktober 1944 geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zutphen. Tegen vier uur ¿s middags verschenen plotseling drie geallieerde squadrons bommenwerpers boven de stad. Amper tien minuten later was het vredige stadje aan de IJssel veranderd in een rampgebied. De Engelse en Franse vliegeniers hadden hun bommen niet alleen afgeworpen boven de IJsselbrug zoals de bedoeling was ¿ maar vooral ook boven de naastgelegen stadswijk. Deze misser kostte het leven aan ten minste honderd mensen en een veelvoud daarvan raakte gewond. Huizen en straten in de wijde omtrek lagen volledig in puin.

Koop het boek hier (via Bol.com):

Geschiedenis van Zutphen 
Voorgeschiedenis en geschiedenis van de stad Zutphen, behandeld in een doorlopend verhaal en 6 thema's uit de geschiedenis: oudste stadsbrief, geografische positie, centrum van rechtspraak en bestuur, ziekenzorg, kerkgeschiedenis, bouwkunst. Een voorbeeldig goed verzorgd boek van deskundige auteurs. Veel vnl. zwart-witte illustraties binnen de tekst. Bestemd voor alle liefhebbers van de geschiedenis van Zutphen en regio; en voor een ieder die overweegt een stads- of dorpsgeschiedenis te schrijven.

Koop het boek hier (via Bol.com):


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.