Hitteplan actief: drink water en let op elkaar

Hitteplan actief: drink water en let op elkaar

Vanwege de hitte hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Rijkswaterstaat het hitteplan uit de kast gehaald. Ze roepen op om extra alert te zijn en goed rekening te houden met de warmte. 

Het plan geldt voor een paar provincies in Nederland, waaronder Gelderland. Het blijft de komende dagen warm. "Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee", legt het RIVM uit. 

Let op elkaar

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. 

De adviezen van het RIVM zijn om genoeg te drinken, dunne kleding te dragen die bescherming biedt, zonnebrand te gebruiken, in de middag niet teveel lichamelijke activiteiten te doen, je huis koel te houden en op mensen in je omgeving letten. Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.  

Voor automobilisten is het hitteprotocol van Rijkswaterstaat uit de kast getrokken. Dit houdt onder andere in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Rijkswaterstaat schakelt voor alle weggebruikers die langs de snelwegen stranden direct een berger in. De berger zorgt ervoor dat de weggebruiker zo snel mogelijk naar een veilige locatie met voorzieningen, zoals een tankstation of parkeerplaats, wordt gebracht. Rijkswaterstaat wil hiermee voorkomen dat weggebruikers langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met de verwachte temperaturen kan de wegdektemperatuur al snel oplopen tot boven de 50 graden.

Natuurbranden

Ook geldt er nog steeds een waarschuwing voor natuurbranden. Door de aanhoudende droogte is er meer kans op een brand. Het advies is om goed op te letten dat je zelf, al dan niet per ongeluk, een natuurbrand veroorzaakt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.