SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

PI Achterhoek slaat brief en petitie van gevangenen in de wind

ZUTPHEN - De PI Achterhoek laat de petitie, opgezet door gevangenen, voorlopig links liggen. Dat melden ze in een reactie die ze eindelijk gegeven hebben. 

Lange tijd wilde de gevangenis niet reageren, maar nu doen ze het toch. Ze weten dat een gedetineerde begonnen is met een petitie, maar voelen niks voor een democratisch stelsel achter de tralies. "Onze reactie daarop is kort en duidelijk: voorlopig gaat er niets veranderen aan de nieuwe bezoekmogelijkheden", legt woordvoerder René Hut uit namens de directie. 

'Vervelende gevolgen

De zegsman gaat verder: "We hebben uiteraard alle begrip voor het feit dat gedetineerden niet blij zijn met het feit dat bezoek binnenkort plaatsvindt achter glas. Aan de andere kant: het is alweer een flinke stap vooruit, want daarvoor was er geen enkele vorm van fysiek bezoek mogelijk. In plaats daarvan kon er wel geskyped worden en daar hebben veel gedetineerden dankbaar gebruik van gemaakt. Net als dat dit in de hele maatschappij het geval was en is, hebben ook gedetineerden te maken met de vervelende gevolgen van de coronamaatregelen. Daar hoort het bezoek achter glas ook bij."

Daarnaast hebben gevangenen ook nog een brief aan minister Dekker gestuurd. Daarin zijn ze kritisch over het corona-beleid van de gevangenis. De woordvoerder zegt over die brief niks te willen zeggen. Want deze " immers niet aan de directie van de gevangenis gericht, maar aan de minister. Het staat iedereen in ons land, dus ook iemand die in de gevangenis zit, vrij om een brief te sturen aan de minister", beklemtoont Hut.

Maatregelen

Wel geven ze meer uitleg over hoe ze te werk gaan in deze corona-tijd. "In alle gevangenissen, dus ook in die van Zutphen zijn half maart coronamaatregelen getroffen. De meest ingrijpende waren het stopzetten van alle bezoek en intrekken van alle verloven. Ook volgen we uiteraard de richtlijnen van het RIVM wat betreft hygiënemaatregelen en het houden van 1,5 meter afstand. Al is dat soms best lastig in een gevangenis."

"De sfeer onder de gedetineerden is over het algemeen goed"
Woordvoerder René Hut

Het virus is, tot verbazing van de gedetineerden, niet geconstateerd achter de tralies aan de Verlengde Ooyerhoekseweg in Zutphen weet ook de zegsman te vertellen. In de brief aan minister Dekker wordt geschreven dat de sfeer onder de gevangenen niet goed is. Hut ziet dat anders: "De sfeer onder de gedetineerden is over het algemeen goed, al zijn er natuurlijk altijd enkelen die niet tevreden zijn en dan op zoek gaan naar mogelijkheden om hun onvrede te uiten."


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.