SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Gevangenen kritisch op PI: 'Het is een wonder dat hier geen corona is'

ZUTPHEN - Gevangenen zijn kritisch op de manier van werken door de PI Achterhoek. Dat blijkt uit een brief die de gedetineerden samen naar minister Sander Dekker gestuurd hebben. 

De brief gaat voornamelijk over het weghalen van het plexiglas in de bezoekersruimte. Ze hebben hierover een petitie gestart en ook een brief naar de minister gestuurd. Daarin uiten ze ook hun kritiek hoe de PI te werk gaat in coronatijd. "Al bijna 3 maanden is corona onder ons en pas deze week worden er op verschillende plekken in de gevangenis desinfecterende handpompjes geplaatst. Dat corona hier niet binnen is gekomen is eerder een wonder te noemen dan dankzij alle maatregelen, want die maatregelen zijn zeker niet door iedereen nageleefd", schrijven ze. 

Risico

De kritiek is vooral gericht naar het algemene beleid richting. "Gelukkig zijn er ook medewerkers die wel de regels naleven en andere collega's erop wijzen als ze dat niet doen, maar hoe dan ook, wij lopen iedere dag het risico om besmet te worden door een medewerker en totdat er een vaccin is, zal dat risico blijven bestaan."

Ze vinden het raar dat er weinig gedaan wordt met de maatregelen, maar dat ze hun geliefden wel enkel achter plexiglas mogen ontmoeten. "Natuurlijk moeten we met elkaar dat risico zo laag mogelijk houden, maar plexiglas tussen onze partners, kinderen en ons is een schijnveiligheid en immoreel te noemen gezien al het bovenstaande. Zowel onze partners en kinderen als wijzelf hebben behoefte aan fysiek contact, een knuffel."

Spanningen

De gevangenen onderling hebben het niet altijd gezellig met elkaar. "Inmiddels lopen de spanningen op de afdelingen behoorlijk op, al zeggen directeuren van verschillende PI’s dat er ondanks de coronacrisis er nog rust heerst onder gedetineerde. Helaas moeten wij dat tegenspreken. Inmiddels is er op veel afdelingen de spanning om te snijden."

"Dit bezoek achter plexiglas is een mentale en psychische marteling"
Gedetineerden

Met de brief willen ze minister Dekker wijzen op de werkwijze binnen de PI Achterhoek, maar ze vragen vooral het plexiglas weg te halen. "Dit bezoek achter plexiglas is een mentale  en psychische marteling. Onze partners en kinderen moeten gemiddeld een uur of langer reizen om vervolgens hun geliefde of ouder achter glas te zien. Geen afscheidskus, geen knuffel en vervolgens weer een uur of langer terug naar huis. Onmenselijk, zeker na zo'n lange tijd dat we al geen fysiek contact mochten hebben." 

De brief is verstuurd namens het Corona Gedetineerde Team. De PI heeft, zoals we gewend zijn, niet gereageerd op vragen van deze nieuwswebsite. 

 

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.