SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Coronamaatregelen versoepeld: kappers weer aan het werk en horeca binnenkort open

REGIO - Het kabinet heeft de huidige maatregelen om het coronavirus (COVID-19) in te dammen versoepeld. Volgens minister-president Mark Rutte staan we aan het prille begin van de weg terug. Vanaf 11 mei mogen contactberoepen weer worden uitgevoerd, vanaf 1 juni mag de horeca weer beginnen.

Rutte is echter wel voorzichtig. "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. Die waarschuwing geldt voor alles." aldus Mark Rutte. "Blijf altijd thuis als je klachten hebt. Geen excuses", zei minister Hugo de Jonge. Desondanks zag het kabinet wel mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen.

'Routekaart'

Alle versoepelingen zijn op de voorwaarde dat het ook kan. "Per week moeten de cijfers ook voldoende ruimte bieden om de stappen ook te kunnen zetten", aldus Rutte. Uit een nieuw advies blijkt dat het gebruik van niet-medische mondkapjes wel een kleine bijdrage kan bieden.

Per 11 mei gaan de basisscholen en kinderopvang gedeeltelijk weer open, zoals eerder bekend werden gemaakt. De meeste mensen met contactberoepen, zoals kappers, pedicures, opticiens én rij-instructeurs, kunnen maandag ook weer aan de slag. Voor zover mogelijk moet de anderhalve meter wel gehandhaafd worden. Iedereen boven de 18 jaar mag ook weer buiten sporten. "Geen wedstrijden en thuis douchen." Bibliotheken mogen 11 mei ook weer open.

Terassen mogen vanaf 1 juni ook weer open. "Iedereen moet aan een tafeltje en iedereen houdt afstand van elkaar." Restaurants en bioscopen mogen dan ook weer open, maar mogen maximaal dertig personen binnen hebben. Personeel wordt meegeteld. Daarnaast mag er alleen met reserveringen gewerkt worden.

Het voortgezet-, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs mogen vanaf 1 juni langszaam weer open. Een maand later volgen ook kerken en openbare toiletten. Vanaf 1 september mogen ook sportscholen weer open.

Testen

Volgens De Jonge is het blijven testen van mensen met klachten erg belangrijk. Momenteel kunnen ouderen, zorgmedewerkers, jeugdtrainers en medewerkers in het basisonderwijs zich laten testen, als ze klachten hebben. Binnenkort komen daar ook mensen met contactberoepen en politie en handhavers bij. "In juni moet het voor iedereen met klachten mogelijk worden om zich te laten testen."

"Tijd van leven is niet het enige wat telt"
minister Hugo de Jonge

Stap voor stap wordt het bezoekverbod voor mensen in verpleeghuizen versoepeld. "Tijd van leven is niet het enige wat telt, ook kwaliteit van leven doet ertoe." Vanaf maandag worden de regels in 25 zorglocaties versoepeld, twee weken later volgt de rest.

Reserveringen

Horecageledenheden in de regio reageren enthousiast op het nieuws.  "Op basis van reserveringen en met maximaal 30 man binnen op anderhalve meter afstand. Maar we mogen open", meldt wijnbar Nic & Ik opgelucht. "De eerste reserveringen zijn al binnen." Café Camelot: "Het terrasseizoen opent op 1 juni dit jaar", schrijven ze op Facebook met een foto van hun terras erbij. 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.