SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Bezuinigingsonderzoek: 'Zutphen heeft teveel personeel'

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft teveel personeel. Dat is één van de resultaten uit een onderzoek naar de financiële positie en bezuinigingen van Zutphen.

Het onderzoek werd in 2018 aangevraagd door de gemeenteraad. Eigenlijk hadden de conlcusies in oktober al op tafel moeten liggen, maar het onderzoeksbureau had meer tijd nodig. Het college noemt dat 'teleurstellend'.

Advertentie

Vergelijking

In het onderzoek is de gemeente vergeleken met andere gemeenten van gelijke grote. Daaruit blijkt dat Zutphen zo'n 39 procent meer personeel in dienst heeft dan de soorgelijke gemeenten.

Het onderzoek biedt geen duidelijke conclusies voor verdere bezuinigingen. Wel zijn er vier 'sporen' uitgewerkt waar de gemeenteraad iets mee kan. Zo wordt er gekeken naar het versnellen van bezuinigingen in het sociaal domein.

Meer onderzoek

Volgens het onderzoek is het ook de moeite waard om te kijken naar welke wettelijke en niet-wettelijke taken de gemeente heeft. Daarvoor moet wel weer meer onderzoek komen.

Ook een onderzoek naar de overheadkosten van de gemeente én een inventarisatie van incidentele besparingen dit jaar staan tussen de opties. Er komt nog meer aanvullend onderzoek. Het college wil dit laten doen door een ander onafhankelijk en extern bureau.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.