Opinie: Zutphen is de gekleurde Piet

Opinie: Zutphen is de gekleurde Piet

Deze maand is de programma begroting 2020 - 2023 door de raad vastgesteld. Deze begroting moet de gemeente Zutphen weer gezond maken. Alle coalitie partijen (GroenLinks, SP, PvdA en VVD) waren vol lof en zagen weer een mooie toekomst voor Zutphen. De SP las een stuk voor uit het boek: hoe wordt ik een goed SP raadslid en vond samen met de PvdA dat de bezuinigingen niet de chronisch zieken, gehandicapten en gezinnen met kinderen mochten treffen.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Heel sociaal en sympathiek maar laat nu net bijna alle bezuinigingen deze groepen treffen.Maar via een motie van de SP en de PvdA ter waarde van 140.000 euro is dat weer rechtgezet. Miljoenen bezuinigen en voor 140.000 euro alles herstellen, heel knap. Dat noemen ze creatief boekhouden. Even schokkend was de opmerking van Burgerbelang dat met deze motie een totaal verkeerd signaal werd afgegeven.

Ouders zouden op de bank blijven zitten, bier en chip nuttigen, en niet aan het werk gaan. Burgerbelang heeft blijkbaar nooit met inwoners van Zutphen gesproken die afhankelijk zijn van sociale voorzieningen. Burgerbelang zit in een bubbel en heeft het contact met veel inwoners van de gemeente Zutphen verloren. "Onwetendheid is de bron van alle kwaad" is een citaat van Socrates. 

Het is de programma begroting van de gemeente Zutphen. Tijdens de behandeling in de raad en diverse forums en de mooie vergezichten die de coalitie partijen ten beste gaven is het dorp Warnsveld en haar inwoners niet één keer ter sprake gekomen. De prachtige stad Zutphen was en is blijkbaar voor hen waar het allemaal omdraait. Vaak kwamen er tijdens de beraadslagingen zaken naar voren die voor een normaal denkend persoon niet te volgen zijn.

Beklemde reserves die vrijkomen, bezuinigen door beter te begroten, van zorgen voor naar zorgen dat, en de professional is aanzet. Zomaar wat voorbeelden. Bekend ondernemer, Hennie van de Most, zes jaar raadslid voor de VVD in Lochem zei recent dat hij geen hout snapt van een gemeentelijke begroting; te ondoorzichtig en ingewikkeld. Hij is niet de enige.

"Inwoner van de gemeente Zutphen u kunt beter ergens anders gaan wonen..."
Henk Weststrate

Even wat bezuinigingen in het sociaal domein: afschaffen/versoberen mantelzorgwaardering, meedoen regeling (18- en 18+), vervoersvoorziening, huishoudelijke zorg, bijzondere bijstand, peuteropvang, schuldhulpverlening en nog veel meer. De gemeente Zutphen wil een mentaliteitsverandering en dat de professional aan het werk gaat. Van zorgen voor naar zorgen dat. Hoe intrigerend. 

De Gemeente Zutphen zorgt dat er voldoende waardering is voor de mantelzorger, dat de schuldhulpverlening extra aandacht krijgt en dat er eindelijk geluisterd wordt naar de inwoners. Of worden de medewerkers geleerd om op een professionele wijze tegen de mensen die een beroep moeten doen op een voorziening te zeggen: inwoner van de gemeente Zutphen u kunt beter ergens anders gaan wonen want wij richten ons meer op de kapitaalkrachtigen uit het westen.

Het meest opvallende is dat alle bezuinigingen nauwelijks inhoudelijk gemotiveerd zijn. Er is niet gekeken naar de effecten. Het is gewoon schrappen, boekhouden. Deze coalitie, die volgens de SP de puinhopen van het vorige college van GroenLinks, PvdA, VVD, CDA en Burgerbelang gaat opruimen, begon met het akkoord " met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld

De praktijk is dat Warnsveld weinig kleur krijgt en Zutphen niet van kleur verandert.

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.