Groot deel Zwarte Cross-gangers draagt poepbacterie

Groot deel Zwarte Cross-gangers draagt poepbacterie

  •  Uni deed onderzoek
  •  15 augustus 2019
  •  

Uit een onderzoek dat door de Universiteit Utrecht (UU) is uitgevoerd op de Zwarte Cross blijkt dat driekwart van de festivalgangers poepbacteriën op hun handen draagt. De onderzoekers raden aan om ontsmettingsmiddel mee te nemen bij een festivalbezoek.

“Bezoekers van grote festivals kunnen zelf hygiënische maatregelen nemen”, zo laat onderzoeker Len Lipman van de UU weten. “De aanwezige poepbacteriën op de handen zijn namelijk een indicator van slechtere persoonlijke hygiëne.” De universiteit baseert zich op een onderzoek onder in totaal 450 bezoekers van het festival in Lichtenvoorde. De bacteriën (enterobacteriaceae, red.) zouden zich mogelijk verspreiden via weilanden waar dieren op hebben gepoept en via dierlijk bemest gras waar mensen vervolgens op gaan zitten. Ook zouden bezoekers de bacteriën op hun handen kunnen krijgen na een toiletbezoek of door contact met andere mensen.

Reinigen

Volgens de onderzoekers kunnen infecties via handen worden beperkt door voor het eten en na een toiletbezoek de handen zorgvuldig te reinigen. “De organisatie van grote festivals zou het festivalterrein daarvoor van voldoende, goed uitgeruste, handwaspunten moeten voorzien”, aldus Lipman. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.