Voetpad Zutphense uiterwaarde deels weggespoeld door hoog water

Voetpad Zutphense uiterwaarde deels weggespoeld door hoog water

In de zomer van 2018 heeft de gemeente een voetpad aangelegd in de Zutphense uiterwaarden. Maar nadat het water in de IJssel onlangs de uiterwaarden instroomde, bleef een deel van het voetpad niet liggen. Toch vreemd, gezien het niet raar is dat de uiterwaarden onder water staan.

Het wegspoelen van het voetpad, specifiek de randen, heeft te maken met een aantal factoren. "De werveling is sneller en anders dan voordien is ingeschat", legt gemeentewoordvoerder Robert-Jan Bax uit. "De pijlers van de trap hebben invloed op de stroming, waardoor er werveling ontstaat en hiermee uitspoeling."

Duizenden euro's schade

Het had dus lastig voorkomen kunnen worden. Naast de stroming van het water die anders was dan verwacht, was de grond ook losser door de werkzaamheden. Het duurt vaak lang voordat de grond weer stevig is. "De begroeiing zoals gras en struiken heeft nog onvoldoende tijd gehad om te wortelen. Gras en struiken houden de grond vast waardoor uitspoeling minder mogelijk is."

De schade van het kapotte voetpad, wat een deel van zo'n 20 á 30 meter is, loopt op in de duizenden euro's. "De kosten bedragen tussen de 3.000 en 5.000 euro. Dit is voor het herstel en het aanbrengen van extra bodembescherming om uitspoeling te voorkomen."

De reparatie gaat nog wel even duren. Doordat de grond van de uiterwaarden nog drassig is kan de aannemer er niet bijkomen met de materialen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.