Het verhaal van de verlaten Brummense autosnelweg

Het verhaal van de verlaten Brummense autosnelweg

Een dikke laag asfalt, een middenberm en lijnen op de weg. Weinig mensen weten dat het er ligt, verscholen achter een reeks bomen. Het is een stukje autosnelweg, tussen Brummen en Zutphen.

Liever luisteren?
Journalist Jesse Sprikkelman gaat naar de verlaten snelweg...

Het stukje autosnelweg wat verlaten is, datwel. Hoewel het 100 km/u-gedeelte van de N348 langs Brummen wel eens snelweg wordt genoemd, is het slechts een autoweg. Toch kent Brummen wel een échte autosnelweg.

IJselbrug

Althans, echt gebruikt wordt hij niet. Vermoedelijk is hij nooit óf nauwelijks gebruikt. Vlak voordat de Cortenoeversebrug, ook wel bekend als de Nieuwe IJsselbrug, werd gebouwd werd dit stukje weg neergelegd. Dat gebeurde in de jaren '60 en '70.

Lees verder onder de foto...

Het was mogelijk korte tijd een doorgaande weg tussen Brummen en De Hoven. Nu ligt er echter een rotonde, die ook toegang biedt tot de Cortenoeversebrug. In oude documenten is echter niet te vinden of het stukje weg ooit gebruikt is.

A48

De aanleg van de weg maakte onderdeel uit van de plannen voor een Rijksweg 48, of A48. Deze autosnelweg zou moeten lopen van Arnhem totaan Hoogeveen, via Dieren, Zutphen en Deventer. 

Met de uitvoering van de plannen is wel begonnen. Tussen Arnhem en Dieren is de snelweg wél aangelegd. Die staat nu bekend als de A348. Daar gaat de weg nu verder als de N348. 

Ook is er bij de bouw van de Cortenoeversebrug rekening gehouden met een mogelijke snelweg. Er is plaats voor een extra brug naast de huidige. Aan beide kanten is dat ook duidelijk te zien. Het talud is breed genoeg voor een tweede overspanning.

De plannen zijn nooit verder uitgevoerd. De kans is ook klein dat dit ooit nog gaat gebeuren.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.