STEM! Wie wordt Zutphens favoriete wethouder van het jaar?
V.l.n.r. Matser, Ten Broeke, De Jonge, Werger en de burgemeester

STEM! Wie wordt Zutphens favoriete wethouder van het jaar?

Zutphen heeft al een tijdje een nieuw college! En ook dus een aantal nieuwe wethouders. Ook dit jaar maakt één van hen weer kans om wethouder van het jaar 2019 te worden. 

Lees verder onder de video...

Vorig jaar werd voor het eerst de wethouder van het jaar-verkiezing gehouden. Dit gebeurde in januari, maar dit jaar gaat het wat later plaatsvinden. Dit omdat het nieuwe college pas sinds eind mei aan het werk is. 

Wie is jouw favoriete wethouder? Wij zijn benieuwd! De wethouders in Zutphen zijn: Annelies de Jonge (PvdA), Harry Matser (GroenLinks), Mathijs ten Broeke (SP) en Laura Werger (VVD). 

Mail de naam van je favoriete wethouder inclusief een toelichting naar [email protected]

Vorig jaar

Vorig jaar werd Annelies de Jonge verkozen tot wethouder van het jaar. Met een zogenaamd geheim document over de Jonge liet journalist Jesse Sprikkelman haar toen weten dat ze de meeste stemmen gewonnen heeft. Er stemde 2.384 mensen op haar, wat ervoor zorgen dat ze 38 procent van alle stemmen kreeg. Omdat de Jonge als enige meegegaan is in het nieuwe college maakt ze ook dit jaar weer kans. 

De uitreiking vorig jaar…

Wie is wie

Harry Matser (GroenLinks)

Harry Matser woont bijna zijn hele leven in Zutphen, heeft een vrouw en twee studerende kinderen. Hij heeft bedrijfswetenschappen gestudeerd in Groningen. De laatste 20 jaar heeft Harry Matser ervaring opgedaan in verschillende directie- en bestuurlijke functies in de rechtspraak en de gezondheidszorg.

De portefeuille van Harry Matser bestaat onder andere uit: Energie en klimaat (inclusief Afval); Mobiliteit; Bestuurlijke vernieuwing (samen met de burgemeester) en publieke dienstverlening; Financiën; Personeel en organisatieontwikkeling; Vliegveld Teuge; project Noorderhaven; Speerpunt Zutphen energieneutraal in 2030; en Speerpunt Sterk bestuur door samenwerken.

Dit zei Matser tijdens de formatie: “Ik wil graag dat de inwoners en ondernemers van Zutphen nog meer vertrouwen krijgen in het samen mooier maken van onze stad, dorp en buitengebied. Samen bereiken we de beste resultaten. Dáár zet ik me graag voor in.”

Mathijs ten Broeke (SP)

Mathijs ten Broeke is Zutphenees in hart en nieren. Hij woont in de wijk Noordveen, is opgegroeid in het Waterkwartier en heeft behalve zijn studietijd in Zwolle altijd in Zutphen gewoond. Na het afronden van de Hbo-opleiding Journalistiek heeft Mathijs ten Broeke een half jaar lang in het Europees Parlement veel kennis opgedaan over internationale handelsverdragen. Vervolgens is hij bij het landelijk partijbureau van de SP gaan werken, eerst als assistent van de partijsecretaris, later als rechterhand van de penningmeester. Sinds 2014 is hij gemeenteraadslid en vanaf 2015 fractievoorzitter.

In het college is Mathijs ten Broeke verantwoordelijk voor: Zorg en maatschappelijke ondersteuning; Wonen; Cultuur en erfgoed; Speerpunt Zorg dichtbij mensen; en Speerpunt Versterken Woonklimaat.

Ten Broeke tijdens de formatie: “Een goede toekomst voor alle inwoners van Warnsveld en Zutphen krijgen we alleen voor elkaar als we dit samen doen en iedereen hier ook grip op heeft. Daar hoort een gemeentebestuur bij dat hiervoor dag in dag uit tot het gaatje gaat. Al jaren knok ik met tientallen inwoners voor een betere samenleving, nu wil ik dat graag gaan doen vanuit de functie van wethouder. We gaan als team aan de slag en ik heb er zin in.”

Annelies de Jonge (PvdA)

Annelies de Jonge heeft een zoontje van 5 en een dochter van 7 jaar, en woont in de Zuidwijken. Haar ouders waren werkzaam in ontwikkelingssamenwerking en daarom heeft zij een deel van haar jeugd in Afrika doorgebracht. Op haar 10e verhuisde ze naar Warnsveld en vervolgens naar Zutphen, met een uitstap naar Groningen in verband met haar studie Geschiedenis. Annelies de Jonge is sinds december 2013 wethouder van de gemeente Zutphen. Zij was onder meer verantwoordelijk voor Werk en Inkomen en de opvang van vluchtelingen. Voor haar wethouderschap ontwikkelde zij opleidingen voor de PvdA, gaf ze les aan de Hogeschool Windesheim en zat ze in de Zutphense gemeenteraad.

Annelies de Jonge is verantwoordelijk voor: Economie inclusief toerisme; Arbeidsmarktbeleid; Onderwijs; Jeugd; Inkoop- en aanbestedingsbeleid: ICT; Beheer Openbare ruimte; ICT; Speerpunt Binnenstad: project Rivier in de stad; en project Poort van Zuid.

De Jonge eerder: “Ik gun Zutphen een mooie toekomst, met energie en ambitie. Elke dag moeten we werken aan een stad waar de jeugd het naar hun zin heeft, waar mensen werk hebben of kunnen vinden, waar ondernemers goede zaken doen, waar we voor elkaar klaar staan en waar mensen fijn kunnen wonen in een bruisende stad en regio.”

Laura Werger (VVD)

Laura Werger was van juni 2014 tot juli 2016 was zij wethouder in Gouda. Voor haar wethouderschap was zij acht jaar raadslid en fractievoorzitter. Sinds 2012 is zij ZZP-er. Voor die tijd heeft zij bij een groot adviesbureau en verschillende gemeenten gewerkt. Zowel aan het Hbo als universiteit heeft Laura Werger Bestuurskunde gestudeerd.

Laura Werger is verantwoordelijk voor: Werk en Inkomen; Omgevingswet en stadsontwikkeling; Vergunningverlening en handhaving; Sport; Grondzaken; vastgoedbeheer; Huisvesting organisatie en facilitaire zaken; en Speerpunt Samen werk bereikbaar maken.

Werger vlak voordat ze wethouder werd in Zutphen: “Ik ga er voor dat inwoners trots kunnen zijn op hun stad en er met veel plezier opgroeien, wonen, werken en recreëren. Daar zet ik mij graag voor in. Ik kijk er niet alleen naar uit om aan de slag te gaan in Zutphen, maar ik hoop ook snel in onze prachtige gemeente te gaan wonen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.