Opinie: De zwijgende raad

Opinie: De zwijgende raad

Na de verkiezingen en de via de achterkamertjes gesloten coalitie akkoord zijn GroenLinks, PvdA, VVD en SP begonnen aan het opruimen van de rommel van de afgelopen jaren (dit is een citaat van de SP zelf).

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Nu is het historische besef bij politici niet groot maar waren het niet dezelfde partijen die in het vorige college zaten en dit financieel debacle veroorzaakt hebben. Zelfs de SP had in het begin een eigen wethouder in dat college. Na 2 maanden stopte hij er mee en ging met wachtgeld ’ontwikkelingswerk’ in het verre oosten doen. Hij had natuurlijk wel een sollicitatieplicht.

Volgens GroenLinks zit er een kei goed college en  zit de raad op 1 lijn. Nu speelt alweer het geheugen parten. Heeft de volledige oppositie niet tegen de voorgesteld begroting gestemd?  Af en toe citeert de fractievoorzitter in haar betoog Socrates. Dit heeft ze van Baudet afgekeken. Net doen of je heel intelligent bent en piano kan spelen o.i.d. O ja emotioneel reageren als er kritiek is op het functioneren van het vorige college scoort ook goed.

Rust

De PvdA vindt het een compliment waard dat men de rust bewaard heeft en geen tijd verspeeld heeft aan relletjes die nergens overgaan, zoals de grote tekorten. Ook is de PvdA van plan haar rol nog serieuzer te nemen. Tja… een wethouder die een motie van afkeuring aan haar broek heeft opnieuw benoemen geeft aan hoe serieus we de rol van de PvdA moeten nemen.

En dan de SP! Het braafste jongentje va de klas. Zij voert braaf het college akkoord uit. Tweederde van alle bezuinigingen moet in het sociale domein plaatsvinden. De inwoners die de meeste ondersteuning nodig hebben moeten het meeste bijdragen. Natuurlijk leveren de wethouders ook wat in. 10 % . Het lijkt wat maar dat valt reuze mee. De SP wethouder laat zijn salaris in de partijkas storten en krijgt een vast bedrag van de partij. De PvdA wethouder kreeg in het vorige college 80%  en nu 90% van het salaris. Ondanks een motie van afkeuring toch extra salaris.

Een steunpilaar is altijd de VVD die in het vorige college de wethouder van Financien leverde. De VVD past op uw centen. Het resultaat was dramatisch. Maar niet getreurd de VVD gaat gewoon door. Ze gaan voor een mentaliteitsverandering bij de bijstandsontvangers.  Nu heeft de VVD fractie een raadslid in de gelederen die goed weet hoe je mogelijke verliezen kunt wegsluizen via allerlei constructies in het buitenland. Misschien moeten ze hem advies vragen.

"De slager keurt zijn eigen vlees"
Henk Weststrate

Wat bijzonder is dat deze partijen; VVD, PvdA en GroenLinks al "eeuwen" in het college zitten. Wat ook opvalt is dat geen enkele partij de verantwoordelijkheid neemt van het financiel debacle die zij zelf veroorzaakt hebben. Ook is het vreemd dat niemand er boven opzit om de onderste steen boven te krijgen. Vele partijen hebben  boter op hun hoofd. De arrogantie van de macht is duidelijk aanwezig. Dit was al tijdens de collegevorming waarneembaar maar nu helemaal. Maar we gaan het toch onderzoeken? Dat doen we zelf en voor de zomer 2019 rapporteren we aan ons zelf. De slager keurt zijn eigen vlees. Het resultaat is al bekend.  We deden ons best maar het overkwam ons en door een samenloop van omstandigheden waren we niet in staat het tij te keren. Mea culpa. Niemand durft de 'macht' aan te pakken.

Snel tevreden

Sommige raadsleden stellen wel eens een kritische vraag maar zijn snel tevreden met een nietszeggend antwoord. Bijvoorbeeld over het plotselinge vertrek eind vorig jaar van de gemeentesecretaris. Van de 1 op ander dag (eind oktober 2018) werd hij met verlof gestuurd. Per 1-1- 2019 nam hij ontslag en kreeg hij via een vaststellingsovereenkomst een som geld mee.  Wat was er aan de hand? Geen toelichting/verklaring niets. Het lag niet aan zijn functioneren, wilde hij weg, moest hij weg? Als je geen gronden voor ontslag heb dan gaat het je geld kosten als je van iemand af wil. Als je zelf een andere baan wilt dan neem je ontslag en kost het de gemeente niets. Wat blijkt: De gemeentesecretaris heeft vanaf 1-1-2019 een nieuwe baan bij Adviesbureau Berenschot in de functie van senior adviseur. Hetzelfde bureau dat vorig jaar het sociaal domein van de Gemeente Zutphen doorlichtte. Dit kan toch geen toeval zijn! Heeft de Gemeentesecretaris het slim gespeeld?, is de werkgever(wethouder) gul geweest?

Dit heeft veel geld gekost: je kan daar de bibliotheek van openhouden.

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.