PvdA: 'Er moet meer controle komen bij Bronsbergenmeer'
Woensdag moest een man uit het water gered worden.

PvdA: 'Er moet meer controle komen bij Bronsbergenmeer'

Met warm weer is het niet gek dat je lekker gaat zwemmen in open water. In Zutphen kan je terecht in het Bronsbergenmeer. Maar wat als er iets gebeurt? Er is geen toezicht bij de zwemplas. En dat kan verkeerd aflopen bleek woensdagmiddag.

Qua voorzieningen is het karig bij het meer. Een toiletgebouwtje is het enige wat je er kan vinden. Als het écht warm is kan je er ook nog ijsjes halen. Voor een EHBO'er moet je naar het Fort Bronsbergen, toch wel een stukje lopen. De PvdA maakt zich al langer zorgen.

Toezicht

Voor de rest is er geen toezicht of eerste hulp bij het Bronsbergenmeer beschikbaar. De partij riep daar vorige zomer al om. "Dat klopt, we willen graag toezicht en EHBO bij Bronsbergen" vertelt PvdA'er Marjolijn Moester.

Moester vorig jaar zomer over de voorzieningen. Lees verder onder de video...

"Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk. Veel mensen gaan naar de zwemplas, natuurlijk ook omdat het gratis is." Maar dat er op korte termijn toezicht komt, valt niet te verwachten. "We zitten met de gemeente in een financieel lastige positie, dus we moeten op alle uitgaven letten. We willen bovendien eerst zwembad de IJsselslag op orde hebben."

Incident

Moester wil niet speculeren over het incident van woensdagmiddag. "Ik heb begrepen dat het ernstig is wat er is gebeurd. Maar we weten de oorzaak niet precies. Ik denk dat het belangrijk is dat we dat wel krijgen te weten, zodat we als gemeente kunnen kijken of we incidenten in de toekomst kunnen verminderen." Een 49-jarige man is die middag onder water terecht gekomen. Hij moest gered worden en is met een traumahelikopter afgevoerd naar een ziekenhuis.  

"Dat gebeurt aan de kust toch ook? Dat vrijwilligers de boel in de gaten houden?"
Zwemmer Roel

Ook vaste gasten van het meer maken zich zorgen. Roel woont al erg lang in de buurt en komt geregeld zwemmen. "Ik heb al meerdere verschrikkelijke dingen meegemaakt hier. In de zomer kan er toch wel iemand voor controle zorgen?" Hij denkt dat het prima door vrijwilligers gerund kan worden. "Dat gebeurt aan de kust toch ook? Dat vrijwilligers de boel in de gaten houden? Dan kan dat hier ook." Ivanka is boos. "Ik ben boos dat dit gebeurt. Als iemand controle had gehouden was het niet gebeurt. En we hebben ook nog sociale controle. Heeft dan niemand iets gezien? Kon niemand bij hem in de buurt komen?"  

Hoe het met het slachtoffer gaat is onbekend. 

Beelden van het incident woensdagmiddag...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.