Van deze wethouders nemen we afscheid in Zutphen

Van deze wethouders nemen we afscheid in Zutphen

De verkiezingen zijn al even achter de rug en de coalitiebesprekingen zijn al bijna afgerond. Al zo'n twee maanden zitten de wethouders op het stadhuis hun taken af te ronden. Eén van hen komt, vooralsnog, terug: Annelies de Jonge. De andere vier moeten hun kantoor leegruimen en nemen afscheid.

Oege Bosch (VVD)

Oege Bosch is sinds 2014 wethouder van de gemeente Zutphen. Daarvoor was hij actief in de politiek als plaatsvervangend voorzitter van de raad, forumvoorzitter en raadslid. De afgelopen jaren hield hij zich als wethouder onder meer bezig met economie, toerisme, facilitaire zaken en de gemeentelijke financiën. Dat laatste zorgde in de laatste maanden voor wat ophef, nadat bekend werd dat er fors bezuinigd moet gaan worden. Naast zijn portefeulles hield hij zich bezig met de herinrichting van de IJsselkade en omgeving.

In de campagnetijd werd nog niet duidelijk of Oege Bosch een tweede termijn als wethouder zag zitten. De VVD liet nog niets los over hun wethoudskandidaat, ook niet nadat ze aan de coalitietafel plaatsneemden. Woensdag werd bekend dat Laura Werger, voormalig wethouder in Gouda, de beoogd wethouder wordt. Daarmee neemt Oege Bosch afscheid van het Zutphense college.

Patricia Withagen (GroenLinks)

Zorg, jeugd en onderwijs waren de taakvelden waar GroenLinks-wethouder Patricia Withagen zich over ontfermde. Sinds 2000 is ze actief bij GroenLinks. Het afgelopen jaar zat ze onder andere met PlusOV in de maag. Het leerlingenvervoer kwam aan het begin van het schooljaar erg moeizaam op gang. Ze gaf destijds aan er alles aan te doen en leefde mee. "Tegen de kinderen wil ik zeggen: het komt allemaal goed", liet ze al gauw weten.

Hoewel GroenLinks de grote winnaar was bij de gemeenteraadsverkiezingen én daarmee opnieuw in het college komt, zwaait Patricia Withagen toch af. Dat stak ze niet onder stoelen of banken. In april 2017 maakte ze al bekend er na de verkiezingen mee te stoppen. "Ik vind twee periodes als wethouder genoeg", zei ze destijds in De Stentor.

René Sueters (Burgerbelang)

In november 2015 werd René Sueters wethouder namens Burgerbelang. Dat na gedoe met de eerder gevormde coalitie. Daarvoor was hij actief als raadslid en fractievoorzitter van zijn partij. Als wethouder hield hij zich bezig met kunst & cultuur, burgerparticipatie en een deel van de gemeentelijke organisatie. Ook was hij betrokken bij het project Broederenklooster en het Hof van Heeckeren. De wethouder kreeg in 2016 een motie van afkeuring te verduren, omdat hij zich teveel bemoeit met de uitvoering bij de Kaardebol.

Sueters werd bij de verkiezingen verkozen als raadslid. Hij was tevens de wethouderskandidaat van Burgerbelang. De formerende partijen zagen Burgerbelang liever niet in de coalitie, vanwege enkele opsplitsingen die de partij voor de kiezen kreeg. René Sueters heeft zijn raadszetel afgestaan. 

Coby Pennings (CDA)

Coby Pennings is sinds 2014 wethouder van de gemeente Zutphen. Zij werkte bij een zorgaanbieder, was ondernemer en raadslid voor het CDA. Ze nam plaats op de wethoudersstoel namens het CDA en de ChristenUnie. Als wethouder was ze onder meer verantwoordelijk voor sport, wonen, verkeer en het milieu. Het problematische zwembad de IJsselslag en meerdere gevaarlijke kruispunten veroorzaakten moeilijke dossiers voor de wethouder.

Pennings stond genoteerd als kandidaat-wethouder voor het CDA. De partij kwam echter niet voor in het advies van de informateurs en ze zaten dus ook niet aan de onderhandelingstafel. De CDA-wethouder neemt daarmee afscheid als wethouder.

Alle vertrekkende wethouders nemen vrijdag 25 mei afscheid.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.