Motto programmabegroting Brummen: op volle kracht vooruit

Motto programmabegroting Brummen: op volle kracht vooruit

BRUMMEN – Een sluitende begroting en kansen om nieuwe lijnen uit te zetten. Dat is de kern van de boodschap van het college van burgemeester en wethouders in de inleiding van de concept-Programmabegroting voor de periode 2017-2020. Donderdagavond 22 september reikte wethouder Financiën Koos Paauw dit document uit aan de negentien leden van de Brummense gemeenteraad. Besluitvorming over dit gemeentelijke huishoudboekje voor het jaar 2017 vindt plaats op donderdag 3 november 2016. Voor het zover is, is er voor iedereen nog volop gelegenheid kennis te nemen van de voorstellen die het college in de begroting heeft opgenomen. Maar ook om daarover in overleg te gaan met de zeven politieke fracties in de Brummense gemeenteraad. De conceptprogrammabegroting is te vinden op de website van de gemeente. 

Het centrale motto voor de begroting 2017 is ‘Volle kracht vooruit!’. “Deze begroting geeft een duidelijk omslagpunt weer. Eerdere begrotingen stonden steeds in het teken van bezuinigen, werken aan financieel herstel, organisatorische verandering en invoering van grote nieuwe taken. Vanaf 2017, maar zeker in de jaren daarna, is er ruimte voor nieuw beleid", aldus verantwoordelijk wethouder Koos Paauw. Dit voorjaar leidde een eerste raming in het kader van de perspectiefnota 2017 nog tot een negatief saldo van ruim zes ton in 2017. “We hebben dit met deze begroting om weten te buigen naar een positief saldo. Dit door een pakket van maatregelen waarbij het prioriteren van ambities en het doorschuiven van investeringen in de bedrijfsvoering de belangrijkste zijn”.  

Begroting met positief financieel resultaat 
De conceptbegroting die het college aan de raad heeft aangeboden laat voor de jaren 2017 tot en met 2020 een jaarlijks financieel overschot zien. Met deze positieve resultaten wordt de algemene reserve van de gemeente verder versterkt. Hiermee wordt de lijn doorgezet om het gemeentelijke spaarpotje (het herstel van de omvang van het eigen vermogen) weer op orde te brengen. Ook is er ruimte voor lastenverlichting voor inwoners. Zo stelt het college voor de inflatiecorrectie voor de onroerende zaakbelasting (een half procent) voor 2017 niet door te rekenen. De tarieven voor de afvalstoffenheffing (1 procent) en rioolheffing (3 procent) dalen zelfs. Dit omdat de uitgaven op dit terrein dalen en de gemeente uitgaat van het principe van kostendekking. De verschillende leges stijgen in 2017 met het tarief met het inflatiepercentage van 0,5 procent. De toeristenbelasting blijft ook voor het jaar 2017 gelijk. 

Op koers
Wethouder Paauw is verheugd dat de financiële situatie in de afgelopen periode duidelijk is verbeterd: “Onze financiële doelstellingen zijn op dit moment nog niet helemaal bereikt. Maar we zijn op de goede weg. Het gewenste niveau van de vrije reserve kunnen we eind 2018 bereiken wanneer de gemeenteraad instemt met een voorstel om de bestaande bestemmingsreserves te heroverwegen”. Het college stelt de gemeenteraad ook voor de bestemmingsreserves voor ‘Ligt op groen’ en ‘Duurzaamheid’ eind dit jaar samen te voegen en een bestemmingsreserve in te stellen voor het programma ‘Ruimte voor Eerbeek’. “Nu belangrijke besluitvorming over de toekomst van Eerbeek in het verschiet ligt, is het belangrijk om voor Eerbeek geld vrij te maken waaruit (haalbaarheids)onderzoeken, ruimtelijke verkenningen en herziening van bestemmingsplannen kunnen worden betaald”, aldus Paauw. “Om een mooie invulling van Eerbeek mogelijk te maken moet ook de gemeente in de vorm van cofinanciering een bijdrage leveren. Door middel van een bestemmingsreserve zorgen we voor slagkracht om belangrijke vervolgstappen te kunnen zetten”.

Hoe verder?
Het college heeft de begroting opgesteld, nu is het woord aan de gemeenteraad. Raadsleden kunnen de voorstellen bestuderen, reacties verzamelen vanuit de samenleving en vragen stellen. Op donderdag 13 oktober is een speciaal forum over de begroting. Iedereen kan dan meepraten en zijn of haar visie en standpunten kenbaar maken. Na de reactie van het college stelt de gemeenteraad in de vergadering van 3 november de begroting vast. Meer hierover leest u op de speciale begrotingspagina op www.brummen.nl.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.