Veiligheid is een belangrijk onderwerp tijdens de verkiezingen
In september vorig jaar was in Zutphen een forumvergadering over veiligheid.

Veiligheid is een belangrijk onderwerp tijdens de verkiezingen

Veiligheid is een erg belangrijk onderwerp deze gemeenteraadsverkiezingen. In alle verkiezingsprogramma's, van de  Zutphense partijen die mee doen aan de verkiezingen, staat gemiddeld het woord 'veilig' zeventien keer. 

Veiligheid is mede door het uitgaansgeweld van de laatste tijd een belangrijk onderwerp in Zutphen. Zo werd er vorig jaar een agent gewurgd in de binnenstad van Zutphen, en werd een tweeling ernstig mishandeld. Uit een steekproef van LokaalGelderland blijkt dat 93% van degene die gaan stemmen veiligheid een belangrijk onderwerp vinden, en hierop ook de partij zullen kiezen waar zij op gaan stemmen. 

Uitgaansgeweld 

De lokale VVD gooit het op het uitgaansgeweld. "Er zijn teveel geweldsincidenten op uitgaansavonden en op bepaalde plekken groeit een gevoel van onveiligheid." Incidenten die zijn er minder, tonen de cijfers aan. Maar daar gaat het de partij niet om: "Hoewel er minder geweldsincidenten zijn dan enkele jaren geleden, groeit na een aantal incidenten het gevoel van onveiligheid weer." 

"Met het oog op buurtpreventie willen we een betere en bredere inzet van de wijkteams"
CDA

Ook het CDA heeft veilig uitgaan in hun verkiezingsprogramma staan. Dit is in Zutphen al langer een probleem omdat er geregeld geweld gebruikt wordt tijdens het uitgaan. "De basis voor veiligheid begint al bij de opvoeding waarbij er aandacht moet zijn voor normen en waarden. Goede contacten met de jongeren in de gemeente zijn zeer belangrijk", schrijft het CDA in hun plan. Maar ook veiligheid in de wijk is een belangrijk punt volgens de partij: "Met het oog op buurtpreventie willen we een betere en bredere inzet van de wijkteams. Deze inzet is gericht op samenwerking van wijkbewoners wat betreft veiligheid in de wijk."

Net als bij alle partijen die meedoen aan de verkiezingen heeft ook veiligheid een belangrijke plek op de agenda van Burgerbelang. "Veilige wijken en veilig uitgaan betekenen veel voor onze stad. Wij pleiten voor cameratoezicht in de binnenstad, inbraakpreventie in de wijken, maar ook aandacht voor onveilige situaties: slechte verlichting, gevaarlijke verkeerspunten." Volgens de partij moet de gemeente goed op haar burgers passen.

Op straat

Buiten de uitgaanstijden is veiligheid op straat erg belangrijk. PvdA pleit voor goed contact met de wijkagent. Want "veiligheid en je veilig voelen zijn een basisbehoefte. De gemeente speelt hierin, samen met politie, sociale wijkteams en inwoners een belangrijke rol. Zeker de wijkagent is belangrijk" staat er in het verkiezingsprogramma. "In buurten waar de veiligheid en leefbaarheid onder druk staan, moet de inzet van wijkagenten vergroot worden."

Ook D66 schrijft vooral veilig over straat kunnen belangrijk te vinden. "D66 vindt het belangrijk dat inwoners van de gemeente Zutphen zich veilig voelen in de stad en 24 uur per dag veilig over straat kunnen. Zowel de feitelijke veiligheid als de veiligheidsbeleving moet in orde zijn", en dat zou kunnen door beveiligingscamera's op te hangen, maar " D66 is van mening dat dit effect te allen tijde moet worden afgewogen tegen de privacyinbreuk die cameratoezicht in de publieke ruimte veroorzaakt. Het nut van cameratoezicht moet aantoonbaar zijn en geen schijnveiligheid creëren."

"Zutphen is een veilige plek om te wonen en specifiek om uit te gaan"
GroenLinks

In het verkiezingsprogramma van de SP komt het woord veiligheid minder vaak voor. Zij hebben 'voor een veilige buurt' als een van hun belangrijke punten. Ze willen een veilige samenleving. "We stellen buurtbudgetten beschikbaar zodat inwoners verzoeken tot veiligheidsmaatregelen in hun straat kunnen indienen" laat het verkiezingsprogramma zich schrijven. 

Criminaliteit 

Veiligheid moet gewaarborgd worden, stelt GroenLinks in haar programma. De politie moet volgens hen daadkrachtig kunnen optreden tegen criminaliteit. "We vinden het ontoelaatbaar dat inwoners zich onveilig voelen in hun eigen omgeving of dat ze worden weggepest of mishandeld. Samen met de politie moet de gemeente werken aan veilige wijken en een veilige binnenstad." Eén van hun speerpunten is dan ook: "Zutphen is een veilige plek om te wonen en specifiek om uit te gaan."

De Stadspartij richt zich vooral op de samenleving "Veilige en leefbare wijken door meer sociale samenhang" is één van hun speerpunten. Naast verkeersveiligheid is dat het enige uit hun programma omtrent veiligheid. Verkeersveiligheid komt net als algemene veiligheid ook veel voor in de verkiezingsprogramma's.  

Bewust Zutphen-Warnsveld en ChristenUnie hebben hun verkiezingsprogramma nog niet gepubliceerd. Dus wat zij over veiligheid te melden hebben is nog even afwachten. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.