D66: 'Hoe zit het met de gasaansluitingen in Zutphen?'

D66: 'Hoe zit het met de gasaansluitingen in Zutphen?'

In 2050 heeft geen enkel huishouden meer een gasaansluiting. Dat is het doel van de overheid. Maar dat betekend dat er nog héél veel moet gebeuren. Maar eerst de grootste uitdaging: een gasaansluiting is nu nog verplicht. De Zutphense D66-fractie wil graag dat de gemeente ingrijpt.

Er zijn in de Tweede Kamer al vergevorderde plannen om de aansluitplicht begin volgend jaar te schrappen. Maar alle huizen die nu nieuw worden gebouwd, bijvoorbeeld in de Noorderhaven, krijgen nog wel een gasaansluiting. Dat is natuurlijk zonde, als over een paar jaar die aansluiting er weer uit moet of onbruikbaar wordt.

Regeling

Netbeheerder Stedin, actief in de meer westelijke provincies, is al actief begonnen met een inkeerregeling voor aardgas bij nieuwbouwprojecten. Ze maken zich hard voor het afschaffen van de aansluitplicht. "We moeten nu al stoppen met het aanleggen van nieuwe gasinfrastructuur, als we in 2050 niet meer afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen. Daar kunnen we beter vandaag mee beginnen dan morgen" aldus David Peters, 'Chief Transition Officer' van Stedin.

"Mensen liggen niet zozeer wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht maar wel van de gevolgen daarvan"
Rob Mulder (Vereniging Eigen Huis)

D66 wil weten of de gemeente bereid is om ook zo'n dergelijke inkeerregeling in Zutphen te treffen met netbeheerder Liander. Ook willen ze dat de gemeente gaat bekijken of de nieuwbouw in de Noorderhaven al gasloos kan worden. "Als we nu overschakelen op duurzamere vormen van energievoorziening dragen we niet alleen bij aan de klimaatdoelen, maar zadelen we huiseigenaren in de nabije toekomst ook niet op met investeringen om alsnog van het gas af te gaan." aldus D66.

Energieplan

Volgens de landelijke vereniging voor huiseigenaren, Vereniging Eigen Huis, is het van belang dat er goed nagedacht wordt over de verplichte gasaansluiting. "Bij nieuwbouw worden onomkeerbare keuzes voor de toekomst gemaakt. Het moet in één keer goed. Mensen liggen niet zozeer wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht maar wel van de gevolgen daarvan. Zij willen duurzame warmte en comfort en daar een redelijke prijs voor betalen" zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van de vereniging. Uit een eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat een krappe meerderheid (51%) positief was over 'van gas los'. Gemeenten zouden volgens de vereniging met een 'energieplan' moeten komen per nieuwbouwproject, om zo goed in kaart te brengen wat de gevolgen zijn voor de koper.

Middels schriftelijke vragen wil D66 antwoord van het college.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.