Het is maandag, deze verhalen mag je niet gemist hebben
Er werd (opnieuw) veel gesproken over dit gevaarlijke kruispunt in Zutphen.

Het is maandag, deze verhalen mag je niet gemist hebben

Een nieuwe week is begonnen. De aankomende week zullen er weer veel nieuwsverhalen gebracht worden. Maar, de beste van de afgelopen week zetten we nog even voor je op een rij. 

Lochemse poster-guerrilla niet blij met plakverbod

Voor de SP-afdeling in Lochem is het een flinke domper: campagne-posters mogen niet meer geplakt worden door de partijen zelf. Medewerkers van Circulus-Berkel gaan dit namelijk doen. 

Met het plakverbod wat van kracht is wil de gemeente ophef voorkomen. Vorig jaar, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen, was er veel onenigheid omdat de SP te grote posters zou plakken op de verkiezingsborden. 

Open dit artikel...

Politie: 'melding gevaarlijke container had lage prioriteit

De melding van de gevaarlijk geplaatste container bij Bronsbergen in Zutphen had een lage prioriteit voor de politie, melden ze op hun website. Omstreeks 17.00 uur, op 25 januari, meldden buurtbewoners dat de container gevaarlijk stond, anderhalf uur later knalde een 73-jarige vrouw er tegenaan, met een dodelijk gevolg. Het onderzoek loopt nog.

Vanwege andere meldingen die een hogere prioriteit hadden, kon de politie niet eerder gaan kijken bij de container. De desbetreffende container, geplaatst in opdracht van de gemeente Zutphen, stond half in de berm en half op het fietspad. Meerdere buurtbewoners deden melding van de gevaarlijk geplaatste container. Op de weg is de verlichting ook minimaal. De container was enkel met een stukje afzetlint 'gemarkeerd'.

Open dit artikel...

SP doet nog een poging voor een glijbaan

 'Het zwembad is saai!', een uitspraak die meerdere Zutphenaren sinds de komst van het nieuwe zwembad de IJsselslag deden. Ook de SP vond dat, en wilde dat de gemeente het uitbouwen van het zwembad en het toevoegen van een glijbaan ging onderzoeken. Dat onderzoek werd tegengehouden door de gemeenteraad, maar nu probeert de SP het opnieuw.

Eerder wilde een meerderheid van de gemeenteraad eerst het externe onafhankelijke onderzoek naar de status van het zwembad afwachten. De presentatie daarover is inmiddels al uitgesteld naar later deze maand. Maar de SP wil niet teveel naar het verleden kijken, maar juist naar de toekomst. Eerder voerden ze ook al uitgebreid actie voor de glijbaan.

Open dit artikel...

"Wanneer een bordje aan moet geven dat het gevaarlijk is gaat er iets mis" 

Het kruispunt van de Gerard Doustraat en de Van Heemstrastraat in Zutphen is één van de gevaarlijkste kruispunten van Zutphen. 

Michel woont in een appartementje dat uitkijkt op het kruispunt. "Als ik op mijn balkon zit of sta kijk ik op het kruispunt. Ik zie geregeld dat het bijna mis gaat, en soms zelfs mis" legt hij uit.

Open dit artikel...

Wie wordt er aangewezen als schuldige van het containerongeluk bij Bronsbergen?

Nog steeds is er niks duidelijk over het zeecontainer-ongeluk in Zutphen. Wie gaat de schuld krijgen? De loonwerker die de container plaatste, of de gemeente die opdracht gaf? Sinds deze week kunnen we ook de politie toevoegen aan dat lijstje. 

De politie wist namelijk dat er de container daar stond, en dat deze voor een levensgevaarlijke situatie zorgde. "Door andere urgente meldingen, waaronder een verkeersongeval met letsel en een winkeldiefstal, lukte het de politie niet direct om deze melding op te pakken en ter plaatse te gaan. Voordat die mogelijkheid zich wel voordeed, gebeurde het trieste ongeval." schrijft de politie.

Open dit artikel...

Deze Zutphenaar maakte een speelfilm omdat hij een keer anders wilde

Camera? Check. Geluid? Check. Actie! Zutphen, en omgeving, was een tijd geleden een echte filmset. Onder meer de bossen bij Eefde, zwembad de Boskoele en het centrum van Zutphen waren het decor voor de film die volgende week in Luxor in premiere gaat.

De IJslandbende is de film getiteld. Bedacht en geproduceerd door de mannen van productiehuis NOBS in Arnhem, een bedrijf dat vooral bedrijfsvideo's maakt. "We wilden heel graag is een keer iets niet voor een klant doen, maar voor onszelf. Om te zien wat we kunnen" vertelt de Zutphense Mans van den Berg, regisseur van de film. In relatief korte tijd, "zo'n twee-en-een-halfjaar", schreven ze het script, filmden ze alles en deden ze de montage.

Lees verder onder de video...

Open dit artikel...

Verbod op stilstaande vrachtwagens in Lange Hofstraat lijkt succes

Overdag met een vrachtwagen stilstaan in de lange Hofstraat mag al een tijdje niet meer. En dat is volgens zowel de ondernemers als de voetganger erg fijn. 

Vrachtwagens mogen sinds eind vorig jaar ’s ochtends vóór 10.30 uur en ’s avonds ná 18.00 uur de winkels vanuit de Lange Hofstraat bevoorraden. De Lange Hofstraat is een drukke straat met veel verkeer. Voetgangers lopen vaak over de straat. Op het moment dat er een vrachtwagenchauffeur staat te lossen, is de verkeerssituatie onoverzichtelijk. Die situatie wil de gemeente Zutphen, in overleg met Binnenstadsmanagement en ondernemers, verbeteren.

Open dit artikel...

'LET OP gevaarlijk kruispunt': Een juridische dekmantel of een oprechte waarschuwing?

Het kruispunt van de Gerard Doustraat en de Van Heemstrastraat is gevaarlijk. Dat bleek niet alleen uit uitleg van een omwonende en het bordje wat het feit aangeeft, maar ook uit reactie van Bewust Zutphen-Warnsveld. 

De politieke partij heeft vorig jaar vragen gesteld aan het college over het kruispunt. "We vroegen zich af of het bord er staat om te omschrijven dat het punt gevaarlijk is, of dat het een juridisch lapmiddel is" legt Bert Jansen van de fractie uit. Want een 'simpel bordje' zou volgens hem niet de oplossing zijn: "Er zijn ook in Zutphen mensen die last hebben van laaggeletterdheid. Zij kunnen dan niet zo snel lezen wat op het bord staat. Dus of het echt is om te informeren betwijfelen wij." 

Open dit artikel...

Binnenstadbewoners kwaad: 'te veel evenementen in het centrum'

Zutphen stroomt vol met evenementen, veel festivals, markten en andere organisatoren kiezen voor het centrum van Zutphen. Een mooie plek uiteraard. Echter zijn bewoners van de binnenstad er niet zo blij mee.

De inwoners hadden geen inspraak in de evenementenkalender van dit jaar, stelt Hein Reitsma van bewonersgroep IJsselcentrum. "We zijn geconfronteerd met een concept-kalender die eigenlijk al vastgesteld was" zegt hij in weekblad Contact. "Er viel niets meer aan te doen. Na aandringen is uiteindelijk één zomerfeest minder op de agenda gekomen."

Lees verder onder de video... 

Open dit artikel...

'Voetgangers op het fietspad' dienen klachten in

Lopen over een fietspad hoort natuurlijk niet. Maar soms is het niet anders op de Oude IJsselbrug in Zutphen. Eerder schreven wij een artikel over hoe lastig het is om vanuit de Hoven naar Zutphen te komen als je te voet bent. Uit reacties bleek dat er al verschillende klachten vanuit De Hoven naar het stadhuis Zutphen gebracht zijn. 

"De situatie wordt alleen nog maar gevaarlijker wanneer je met een kinderwagen vanuit de Hoven naar het centrum van Zutphen wilt" legt een Hovenaar uit in een reactie. "Het is simpelweg onmogelijk om dat te doen zonder de officiële verkeersregels te overtreden." Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat er klachten binnengekomen zijn: "Het klopt dat er bij ons meldingen bekend zijn over deze situatie."

Open dit artikel...

Campagnestrategie GroenLinks Brummen lekt uit, en zorgt voor veel vragen

GroenLinks doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Brummen, maar hun belangrijkste standpunt speelt zich af in Eerbeek. Dat blijkt uit de campagnestrategie die ook terecht is gekomen bij LokaalGelderland. 

Door een fout is de strategie terecht gekomen bij de media. "Het was niet de bedoeling om dit naar de pers te sturen. De mail was bedoelt voor leden en geïnteresseerde van de partij. We hadden het pas later, en op een andere manier publiek willen maken", aldus campagneleider Bert Garssen. 

Open dit artikel...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.