Opinie: Betere arbeidscontracten belangrijker dan een gemeentelijk stichting

Opinie: Betere arbeidscontracten belangrijker dan een gemeentelijk stichting

In de politiek hoeven we het niet altijd oneens te zijn. Liever niet zelfs want beslissingen van de gemeenteraad over belangrijke onderwerpen zoals het sociaal domein hebben jarenlange gevolgen. Tot ver na de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het noodzakelijk dat de verschillende partijen en raadsleden gezamenlijk de problemen aan willen blijven pakken.

Martijn Siemes

Burgerbelang Zutphen-Warnsveld

Dat is ook het geval nu met de huishoudelijke hulp. Er is veel onrust en onzekerheid in de sector. Medewerkers van de huishoudelijke hulp hebben te maken met korte arbeidscontracten, lage lonen en veel onzekerheid. Mensen die afhankelijk zijn van de huishoudelijke hulp zijn bang dat op termijn de kwaliteit af zal nemen en vinden het onprettig wanneer er steeds iemand anders hen komt helpen. 

Alle Zutphense politieke partijen hebben zich hierover uitgesproken en allemaal zijn ze het erover eens: betere arbeidsomstandigheden voor de werknemers, meer continuïteit en meer ruimte voor innovatie en kwaliteit. Dit gaat dan ook niet om marktwerking of om een strijd tegen het beleid van de regering in Den Haag, dit gaat om wat wij willen van de huishoudelijke hulp in Zutphen. 

"Zutphen loopt daardoor zelfs het risico om vanaf september – wanneer de huidige contracten aflopen - volledig zonder huishoudelijke hulp te komen zitten"
Martijn Siemes

Burgerbelang vindt het dan ook niet goed dat er meer aandacht lijkt te zijn voor het middel (de gemeentelijke stichting) en dan voor het doel (betere arbeidscontracten en innovatie). Het plan voor een stichting zoals het er nu voorligt garandeert namelijk niets. Het is onduidelijk hoe de gemeente dit gaat betalen en of ze het langdurig kan blijven bekostigen. Daarnaast zal de gemeente ook niet alle 300 tot 400 hulpen die nu werkzaam zijn in Zutphen aan kunnen nemen. Een enkele stichting voor heel Zutphen levert banenverlies op en de afvallers zullen moeten solliciteren bij zorgorganisaties in andere gemeenten.

Wanneer de raad akkoord zou gaan met het plan voor een gemeentelijke stichting, dan verliezen dit jaar alle medewerkers hun baan. De stichting zou op zijn vroegst in maart 2019 van start gaan, maar ook dit is nog niet zeker. Zutphen loopt daardoor zelfs het risico om vanaf september – wanneer de huidige contracten aflopen - volledig zonder huishoudelijke hulp te komen zitten. De huidige aanbieders voelen zich belazerd door de gemeente en gaan niet meewerken aan een gemeentelijke stichting die zij zien als een ‘vijandige overname’ van hun organisaties. De branchevereniging voor de thuiszorg BTN heeft daarbij ook opgemerkt dat de gemeente niet weet wat zij op haar hals haalt; zij heeft niet de expertise in huis om de uitvoering van de huishoudelijke hulp te organiseren en schat de financiën veel te positief in.

"...stel vast welke kwaliteit wij eisen met betrekking tot de huishoudelijke hulp en bewaak die kwaliteit"
Martijn Siemes

De voornaamste reden om niet voor een stichting te zijn is het feit dat de wensen van de medewerkers, de politieke partijen en de mensen die hulp nodig hebben, ook (en misschien wel beter) uit te voeren zijn door de organisaties met jarenlange ervaring. Het enige wat de gemeente moet doen is deze organisaties aansturen op kwaliteit en niet op kosten zoals in het verleden gebeurde. 

Volgens Burgerbelang is dat de opdracht aan de politiek: stel vast welke kwaliteit wij eisen met betrekking tot de huishoudelijke hulp en bewaak die kwaliteit. Laat de hulp zelf aan de professionals over. En doe dat snel. Wanneer de wethouder afstapt van het idee van een stichting, kunnen we direct aan de slag met een betere vorm van uitbesteding en zouden de medewerkers in de huishoudelijke hulp en hun organisaties al in september fatsoenlijk aan de slag kunnen. 

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.