Het jaar van... Dingen die de gemeente Zutphen (wel) goed deed

Het jaar van... Dingen die de gemeente Zutphen (wel) goed deed

Het zou niet lief zijn om, zo vlak voor de jaarwisseling, een overzicht te publiceren met de dingen die de gemeente Zutphen fout deed dit jaar. Omdat onze redacteuren met vakantie zijn, en het heel wat fouten zijn gemaakt, is er ook niemand die het kan doen. En... Kerst is nog niet voorbij. Daarom zijn we nog heel vergevingsgezind. Dit zijn de tien dingen die de gemeente Zutphen goed heeft gedaan dit jaar. 

1. Dit jaar wel een regenboogvlag

Dit jaar was het, natuurlijk, weer Coming Out Day. Nu de gemeente zelf ook officieel 'uit de kast' is gekomen hadden ze direct een kans hun goed te bewijzen, en dat lijkt aardig gelukt. Vorig jaar weigerde de gemeente om tijdens Coming Out Day de regenboogvlag te laten wapperen. Ze vonden het niet nodig, want "wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol" vertelde een woordvoerder toen. Dit jaar is dat anders! De gemeente heeft maar liefst vier vlaggen gekocht, en gehesen. Ook hingen ondernemers de regenboogvlag uit. 

2. Ouderen helpen

Veilig, gezond en prettig langer zelfstandig kunnen leven. Daarin wil de gemeente Zutphen graag voorzien. Daarom zijn ze gestart met een pilot. De 54-jarige Corita uit Zutphen krijgt een jaar lang een maatje in huis. Anne gaat haar gezelschap houden. Het voordeel is dat ze er 24 uur per dag en 7 dagen in de week is. Anne is namelijk een computer, een virtuele assistent. De Zutphense kreeg eerder een beroerte.

3. Irritante posterplakkers aanpakken

Als je door Zutphen fietst of rijdt moet je ze wel gespot hebben. Grote posters met daarop 'Pas op!', veel 50-borden en een man die een gek gezicht trekt. Concluderend: iemand is vijftig geworden. Maar die posters, waar er volgens de gemeente zo'n 50 van zijn 'geplakt', vindt niet iedereen even grappig. Ze zijn namelijk over de posters van betalende adverteerders geplakt. Onder meer adverteerder de Hanzehof deed zijn beklag op Facebook. Maar ook de gemeente was niet blij.

4. Een mooie parkeergarage uit de grond stampen

Het was even wennen voor veel Zutphenaren. Maar nu iedereen weet dat hij er staat wordt hij mooi gevonden. De nieuwe parkeergarage achter het station. Op social media erd er veel gesproken over de nieuwe parkeergarage, waar zo’n 375 auto’s en zeshonderd fietsen geplaatst kunnen worden. Dat iedereen er een mening over heeft is goed te merken. Reacties zoals “Het is net een doos van karton” of “Een lelijke blokkendoos” komen voorbij. Maar ook “Wat een prachtig gebouw, past bij het nieuwe Zutphen” en “Een nieuwe blikvanger voor de stad, past mooi bij de tunnel” passeerde de revue. 

5. Minder reclamebelasting

De gemeente Zutphen heeft de tarieven voor de reclamebelasting gewijzigd. Reclamebelasting wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van het pand waar de betrokken ondernemer zijn bedrijf heeft gevestigd. De tarieven zijn sinds februari 2017 gewijzigd: kleine ondernemers moesten voorheen relatief veel reclamebelasting betalen als hun pand een hoge WOZ-waarde had. Daarom hebben ze in overleg met hen besloten om een andere schaalverdeling van de WOZ waardeklasse (en dus lagere tarieven) te gebruiken.

6. Iets doen voor het goede doel

Hij zamelde oude telefoons in voor het goede doel. Jesse Mulder (13) uit Oldebroek spaart ze op voor de Stichting Opkikker. In het kader van 'een nee heb je en een ja kan je krijgen' vroeg hij aan de gemeente Zutphen of zij nog een paar telefoons hadden liggen. En die hadden ze: alle oude telefoons van ambtenaren werden al jaren bewaard in het gemeentehuis. De gemeente heeft besloten de oude mobieltjes te doneren aan de Stichting Opkikker.

7. Mensen met een beperking steunen

Als grote werkgever in Zutphen wil de gemeente een voorbeeldfunctie vervullen en vacatures door de gehele organisatie openstellen voor mensen met een beperking. Dit sluit aan bij de ambitie van de gemeente om meer mensen naar werk te helpen. Het Zutphense college heeft daarom besloten dat een aanpak klaar moet zijn zodat de gemeente een inclusieve werkgever wordt.

8. Het Plein de nek om draaien

De gemeente Zutphen en Lochem trokken de stekker uit de omstreden organisatie Het Plein. Dat betekent dat de gemeenten deze taken anders gaan organiseren, waardoor zij beter sturing kunnen geven aan de uitvoering van hun taken. Het Plein is een gezamenlijke sociale dienst van de gemeente Zutphen en Lochem. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor uitkeringen in diezelfde gemeente. Een einde aan de rampenorganisatie dus. 

9. Meer muziek

De gemeente Zutphen krijgt er het aankomend jaar nieuwe muziekevenementen bij. In 2018 gaat de gemeente Zutphen samen met ondernemers, organisaties en bewoners kijken hoe we het evenementenbeleid een extra impuls kunnen geven. "Doel hiervan is om samen te kijken of we nog meer uit de evenementen en programmering kunnen halen om daarmee de aantrekkelijkheid en levendigheid van de stad te vergroten" legt de gemeente uit.

10. De brug hip maken

Alle werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug zijn klaar! Alles is getest, waaronder de verlichting. De verlichting past bij nieuwere aspecten in de zoals de Marstunnel, de Kostverlorentunnel en ook de fontein aan de Overwelving in Zutphen. Er komen via sociale kanalen veel positieve reacties bij de gemeente Zutphen binnen over deze verlichte brug, maar ook noemen sommige het net iets ‘te’. Dus oordeel zelf! 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.