Oud-medewerkers IJsselslag klappen uit de school over intimidatie, fraude en privacyschending
- Achtergrond
- 6 december 2017
- Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman
ZUTPHEN - Mogelijke fraude en mogelijke diefstal, intimidatie, pesten en privacyschending. Niet alleen heeft het Zutphense zwembad de IJsselslag financiële problemen en ruziemet zwemvereniging de IJsselmeeuwen, maar ook met het management is veel mis. Dat blijkt uit brieven van twee oud-medewerkers die in handen zijn van LokaalGelderland.
De brieven werd in maart en april naar wethouder Annelies de Jonge verstuurd. Zij was eerder verantwoordelijk voor het portefeuille sport. Nu, maanden later, stuurde één van de schrijfster de brief ook naar de gemeenteraad. Meerdere raadsleden geven aan geschrokken te zijn van de verhalen, en er zeker iets mee te gaan doen. In die brieven vertellen de medewerkers, waarvan één ontslag nam omdat ze het niet meer aankon, wat er allemaal speelde op de werkvloer.
Manager Siem Keizer
In april 2015 kwam er een nieuwe manager om de hoek kijken bij het zwembad: Siem Keizer. Volgens de medewerkers begon 'de ellende' toen.
"Siem schreeuwt, gilt, scheld, walst over personeel"
"Siem schreeuwt, gilt, scheld, walst over personeel, klanten en zelf de CAO heen en maakt zijn eigen regels." schrijft één van hen. "En ga daar maar niet tegenin, want dan heb je echt geen leven meer." Van een prettige werksfeer is absoluut geen sprake, blijkt uit de brieven. Alles moet niet volgens het boekje, maar volgens de wil van manager Keizer.
Spoorloos geld
In een van de eerste dagen werd de manager ingewerkt en kreeg uitleg over diverse zaken. De dag erna was er plots geld verdwenen uit een van de kassalades. Toen de medewerkers dat ontdekten en het aankaarten, mochten ze het er niet verder over hebben.
Er verdween vaker geld, of er was juist geld teveel. De medewerkers vertellen dat het stilgehouden moest worden, de manager maakte er absoluut geen werk van als er geld verdwenen was. Het gebeurde zelfs dat het geld de volgende dag er weer teruglag. Als er geld over was zou dat 'voor personeel gebruikt worden', of moesten er 'Marsen en Snickers' van gekocht worden.
Gesjoemel
Maar niet alleen met de kas wordt 'geklooid'. Ook worden er spullen verkocht van het zwembad. Spullen die nauwelijks meer gebruikt worden. Niks mis mee lijkt het, behalve dat het van de manager absoluut niet in de administratie mocht komen te staan.
"De ene dag noemt hij je lieverd of schatje, de andere dag ben je stom"
Met het gesjoemel is niet altijd direct geld gemoeid. Ook de bezoekersaantallen, die door de politiek al in twijfel werden getrokken, schijnen niet te kloppen. "Zo onnauwkeurig als hij met de geldstroom omgaat, gaat hij ook om met de bezoekersaantallen. (..) Publiek, trainers, lesgevers etc. worden nl. ook ingevoerd alszijnde bezoekers."
Seksfilmpje
"De ene dag noemt hij je lieverd of schatje, de andere dag ben je stom." De omgang met medewerkers is zeer apart te noemen. "Als je zegt dat je daar niet van gediend bent dat hij je zo noemt, heeft ie wel 1 of ander sexistisch wederwoord."
Maar niet alleen Keizer is van deze praktijken. Volgens één van de oud-medewerkers doen ook de coördinatoren van de zwemschool en de receptie "vrolijk mee". "Tijdens een overleg met 1 van de coordinatoren liet hij een sexfilpmje zien..ook dat was voor hen beide blijkbaar heel normaal..."
Intimidatie
Maar er wordt ook op andere vlakken geïntimideerd door de manager. Ziek melden? Alleen als het kan qua planning. Als je dan ziek bent, moet je verplicht elke dag op een afgesproken tijdstip met Keizer bellen. Ook als je die dag vrij zou zijn. Als je niet opnam als hij belde, kwam hij checken of je wel 'echt ziek' was. Zo zou hij al bij verschillende medewekers op de stoep hebben gestaan, vaak boos.
"Siem steekt niet onder stoelen of banken dat hij ons vanuit huis of vakantie in de gaten houd via deze beelden"
Ook houdt Keizer zijn medewerkers in de gaten, via camera's. "Siem steekt niet onder stoelen of banken dat hij ons vanuit huis of vakantie in de gaten houd via deze beelden." Medewerkers 'in de gaten houden' mag van de wet. Maar wel onder stricte voorwaarden. "De werkgever heeft een legitieme reden (het zogeheten gerechtvaardigd belang). Dit belang weegt zwaarder dan het privacybelang van het personeel." schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens.
'Ik snap niet waar het vandaan komt'
We hebben Siem Keizer om een reactie gevraagd. Hij wilde in eerste instantie weinig kwijt wanneer wij hem om uitleg vragen. "Ik vind het heel vervelend dat mensen zich geïntimideerd voelen, ik snap niet waar dat vandaan komt." Verder ging hij er niet op in: "We hebben met de gemeente afgesproken niet met de pers te praten. Daarom uiten we ons ook niet tegenover jullie."
Later kwam hij nog wel met een geschreven reactie: "Er is nu geen sprake van objectief weergaven als ik als manager het schrijven niet kan inzien. Ik herken mee niet in het door de anonieme ex-medewerker geschetste beeld door jullie als pers en kan me niet kan de indruk onttrekken dat nu, nadat er een bestuurswisseling op komst is bij SSAZ de manager aan de beurt is. De brieven van medewerkers met het tegengeluid, die ook verstuurd zijn aan de gemeente, kregen voor mijn gevoel beduidend minder aandacht. Dat geldt ook voor de brand brief aan de burgemeester vanuit het management is verstuurd."
Ophemelen
Buiten de brieven richting de wethouder die wij in handen hebben, zouden er ook berichten naar de gemeenteraad en andere hoogwaardigheidsbekleders verstuurd zijn waarin de manager opgehemelt wordt. Hierin zeggen medewerkers die momenteel nog actief zijn bij het zwembad dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. De schrijver zegt dan namens het hele personeel te spreken, maar echter ontkennen verschillende personeelsleden dat zij achter die brief staan. Diezelfde personeelsleden willen verder niks vertellen over hoe de situatie nu is bij De IJsselslag, veelal omdat ze bang zijn voor Keijzer.
Bekijk ook: Alle berichtgeving over De IJsselslag
Werk jij ook voor de IJsselslag, of heb je daar gewerkt? Wij zijn benieuwd naar je verhaal. Stuur onze redacteur HIER een mail.