Een val van de trap is dodelijker dan je denkt

Een val van de trap is dodelijker dan je denkt

Van de trap vallen is altijd vervelend, maar iedereen is het wel eens overkomen. Je bezeert je enkel of laat wat vallen. Maar het kan erger: steeds meer mensen overlijden als gevolg van een val.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In totaal kregen 5077 Nederlandser een dodelijk ongeval. 3884 mensen daarvan overleden aan het gevolg van een val. Ter vergelijking: 'slechts' 656 overleden door een vervoersongeval. De onderzoekers hebben iedereen die met een vervoermiddel is gevallen, bijvoorbeld een fiets of scootmobiel) meegerekend bij de vervoersongevallen.

Zorgelijke trend

Het aantal dodelijke vallen nam in het eind van de vorige eeuw af. Maar er is een zorgelijke trend te merken in de afgelopen vijf jaar. Het aantal dodelijke vallen is zowel bij mannen als vrouwen met 40% toegenomen.

De groep mensen die het vaakst slachtoffer worden zijn ouderen. "In 2016 was drie kwart van de overledenen door een accidentele val 80 jaar of ouder." meldt het onderzoeksbureau. "Het aantal dodelijke vallen neemt het sterkst toe bij de 90-plussers. Tussen 2011 en 2016 is dat aantal zelfs bijna verdubbeld, van 682 in 2011 tot 1 308 in 2016." Dat ouderen vaker vallen is niet opmerkelijk: over het algemeen zijn ouderen minder vitaal en kunnen slechter een val opvangen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.