Ook Zutphen moest een besluit nemen over de windmolens
- Windmolens
- 26 september 2017
- LokaalGelderland
ZUTPHEN - Nadat de gemeenteraad Lochem eerder al had besloten niet deel te nemen als mede investeerder in het IJsselwind project Zutphen, aan het Twentekanaal op de grens van Eefde gemeente Lochem, was het maandagavond de beurt aan de Zutphense gemeenteraad hierover een besluit te nemen.
Het initiatief tot de plaatsing van de nieuwe windturbines is een burgerinitiatief van 4 lokale energie coörperaties, te weten Energierijk Voorst, Zutphen Energie, Brummen Energie en Lochem Energie. Een combinatie van actieve inwoners uit de gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, georganiseerd in energiecoöperatie IJsselwind BV, willen lokaal windenergie ontwikkelen. Totaal vraagt IJsselwind BV om een bijdrage van €233.333 (dat betekent € 58.333 per gemeente). Het gaat om 3 windturbines, waarvan er 2 door IJsselwind geplaatst gaan worden en de 3e door het Waterschap Rijn & IJssel, mede deelnemer in het project.
Voors- en tegens
Er was een flinke discussie in de raad onder andere over de voors- en tegens van het in 'eigen beheer' houden, of af te wachten tot de provincie de windmolens gaat plaatsen: "Zoals provincies nu ook al elders in het land doen in opdracht van Den Haag", volgens fractievoorzitter André Oldenkamp van de ChristenUnie. “Er staan genoeg grote financierders te trappelen om mee te doen, echter die doen dat niet vanuit lokale duurzame passie, laat staan iets terug te doen voor de directe omgeving, maar uitsluitend vanuit eigen winstbejag en fiscale aftrekbaarheid. Juist daarom zaak om lokale energie opwekking in eigen hand te houden.”
"Maar ook wij ontkomen er niet aan om te kiezen voor de combinatie van wind, zon en andere vormen"
Fractievoorzitter Martijn Siemens (Burgerbelang) dacht daar anders over, volgens hem zou het allemaal wel meevallen met die provinciale dwang, bovendien is zijn partij geen voorstander van het lokaal opwekken van windenergie. Zij zien, overigens net als fractie Pepers en Verwoord, liever dat de gemeente inzet op zonnepanelen en energetisch renoveren. Beide fracties zijn van mening dat er elders betere plaatsen in het land zijn. De door Siemens gewenste toezegging van het college, dat de windmolens na drie jaar ook weer afgebroken zouden moeten worden indien het geschetste rendement van 20% niet zou worden gehaald, schoot wethouder Coby Pennings in het verkeerde keelgat. “Het uiteindelijke rendement is nu éénmaal van het weer afhankelijk en kunnen we pas over een langere periode bekijken” aldus de wethouder.
'Ze ontkomen er niet aan'
Ook de SP en fractie van Vliet stemden tegen het windmolen plan, omdat dit onder andere ten kostte zou gaan van de leefomgeving van de direct omwonenden in Eefde die binnen een straal van 750 meter woonachtig zijn- en in meerderheid tegen de plaatsing van de windturbines. De SP stelde tevens een hoofdelijke stemming voor vanavond om de individuele stemming van de raadsleden te laten tellen. Dit maakte uiteindelijk geen verschil uit op de partij stemming.
Fractievoorzitter Dorien Bogerd van de Stadspartij gaf aan dat er binnen haar partij veel over is gesproken, “maar ook wij ontkomen er niet aan om te kiezen voor de combinatie van wind, zon en andere vormen, willen we verder komen als energie neutrale gemeente.” Diezelfde mening was ook Groen Links toegedaan, raadslid André Putker die tevens blij was dat het door Stadspartij en GroenLinks ingediende amendement door het college is overgenomen. Hierin is gesteld dat er een 'groen compensatie' komt voor omwonenden waar het het uitzicht op de windmolens betreft, daarnaast dat er geld opzij wordt gelegd, zodat de windmolens na 20 jaar ook weer kunnen worden afgebroken. Stadspartij en Groen Links verwachten dat er tegen die tijd weer voldoende nieuwe technologische ontwikkelingen zijn. Ook de Pvda, VVD, CDA en D66 waren unaniem voorstander, waarbij D66 raadslid Hugo Remmers stelde; “Willen wij een betere planeet aan onze kinderen achterlaten, dan ontkomen ook wij hier niet aan het lokaal plaatsen extra windmolens”
Het college voorstel werd uiteindelijk in grote meerderheid aangenomen.
Bekijk ook: meer berichtgeving over de windmolens