Hoe de Zutphense windmolens nog steeds veel stof doen opwaaien

Hoe de Zutphense windmolens nog steeds veel stof doen opwaaien

De windmolens in Zutphen doen, zelfs nog voordat ze er uberhaupt zijn, veel stof opwaaien. Maandagavond werd opnieuw gesproken over het plan om in Zutphen, op bedrijventerrein de Mars, drie windmolens te plaatsen.

Daar was opnieuw verdeeldheid. IJsselwind, de coörporatie die de windmolens wil bouwen, heeft enige tijd geleden een 'voorfinanciëring' aangevraagd. De gemeente Zutphen heeft toen een deel, 25.000 euro, gegeven. Het andere deel, het mooie bedrag 33.333 euro, staat nog op de spaarrekening. De politiek wilde eerst een draagvlakonderzoek. Maandag werd besproken of de gemeente Zutphen een 'go' of 'no go' moet geven.

'84% zegt nee'

Uit de resultaten bleek dat 84% van de direct omwondenden het plan niet zag zitten. Niet gek natuurlijk, want wie wil er nou een windmolen in z'n straat. Maar het college ziet het plan nog wel zitten, juist omdat op termijn er wel windmolens moeten komen, en ze toch ergens moeten staan. "Er zal altijd een groep mensen blijven die tegen de komst van windmolens is." schrijft de gemeente in het voorstel aan de raad. Daarnaast zijn de minder directe omwonenden wel beter te spreken over het plan.

Maar, wat als de gemeente nee zegt?

Dan kan IJsselwind naar de provincie stappen. Die zullen dan in gesprek gaan, en de provincie heeft het recht om af te dwingen dat de windmolens er komen. Zelfs als de gemeente en inwoners het er niet mee eens zijn. Echter is het de vraag of IJsselwind wel verder kan zonder het geld van de gemeente.

Al komt dan een andere zorg, mede van de poltiek, kijken. Want IJsselwind is niet de enige die naar de provincie kan stappen. Comerciële bedrijven die windmolens willen bouwen kunnen dat ook. In dat geval heeft de gemeente geen enkele inspraak en zien omwonenden niets van de 'winst' terug. Dat is IJsselwind wel van plan: ze willen de directe omwonenden compenseren door bijvoorbeeld de huizen te isoleren.

Met name de SP en Burgerbelang zijn tegen het plan. VVD en D66 zijn voorstanders. Binnenkort wordt in de raadsvergadering een besluit genomen over de kwestie.

 

 

Lees ook: alle berichtgeving over IJsselwind

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.