'Maak Zutphen veiliger': Dit raadslid kreeg zelf te maken met geweld en strijdt voor een optie
- Achtergrond
- 26 augustus 2017
- Jesse Sprikkelman
ZUTPHEN - Geweld in de gemeente Zutphen: meer wordt het volgens de cijfers van de gemeente niet, maar de zaken worden steeds opvallender. De 26-jarige Andres Rodriguez moest geweld bekopen met de dood () en onlangs zwaaide een man nog met een vuurwapen in de binnenstad (). Raadslid Hans Boersbroek kreeg te maken met geweld, en hoopt dat er echt een oplossing voor betere veiligheid komt.
"Het is een enorme impact als je dit meemaakt"
In september -de 21ste- wordt in een forumvergadering gesproken over de veiligheid in de stad. Deze wordt mede gehouden vanwege het uitgaansgeweld van de afgelopen tijd. Gros van de, zo niet alle, politici staan achter het punt dat geweld de kop in gedrukt moet worden. Zo ook Boersbroek, hij is raadslid van de Stadspartij en weet zelf hoe het is om bedreigd of zelfs van je fiets geslagen te worden.
Van de fiets geslagen
Boersbroek: “Jaren geleden heb ik ook met uitgaansgeweld te maken gehad, en dat is iets wat iedereen kan overkomen. Ik kwam terug van een feestje met een collega. Er kwamen twee jongens aan met hun auto, de jongens stonden in de weg met de auto. Wij maakten daarop een jolige opmerking, die jongens stapten daarna in de auto en reden een stukje om. 50 meter verderop dook een van de twee uit de auto en trapte mij van mijn fiets. Het geeft aan dat je heel erg op je hoede moet zijn.”
"Horeca moet samen bekijken wat de huisregels zijn"
Het raadslid is op zijn hoede, net als andere slachtoffers van uitgaansgeweld: “Het is een enorme impact als je dit meemaakt. Je voelt je gewoon niet meer op je gemak. Bij mij viel dat mee, maar voor anderen is het een traumatische ervaring. Ik vermijdt bepaalde plekken en ga liever niet meer uit in het weekend. Als ik ’s avonds laat in de buurt ben fiets ik om.”
Veilig uit
Door de heftigheid van het geweld van de laatste tijd, vindt hij het erg belangrijk dat er iets gedaan wordt aan die veiligheid. Het liefst door een oude campagne van de plank te halen: “Tien jaar geleden is het ‘veilig uit’ project gestart, het was een campagne met stickers en huisregels om stap-publiek bewust te maken. Ik vind dat dat terug moet komen. Horeca moet samen bekijken wat de huisregels zijn. Ik heb gehoord dat ik die periode het geweld in de binnenstad afgenomen is. Er werdt ook overlegd met gemeente, politie, jongerenwerkers en dergelijke. Er werd veel informatie uitgewisseld. Zo’n horeca-overleg wordt niet meer gevoerd. Alleen met camera’s lossen we het niet op. Er moet gepraat worden.“
Ook zij werden slachtoffer
Er zijn veel opvallende zaken rondom geweld in de binnenstad. Wij hebben de meest opvallende van dit jaar op een rij gezet.
In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 mei is op de Schupstoel in Zutphen een man aangehouden voor poging tot doodslag. Hij probeerde een agent te wurgen (). Omdat een collega en een getuige de agent te hulp schoten heeft hij het overleefd. Momenteel maakt de agent het goed en is hij weer actief.
Bewusteloos raken lijkt steeds meer te gebeuren na mishandelingen. Zo is in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari een man bewusteloos getrapt () in de Beukerstraat. Onbekende mannen sloegen en schopten het slachtoffer zodanig in zijn gezicht dat hij buiten bewustzijn raakte.
"Cameratoezicht is zeker niet de enige optie"
Enkele dagen na het festival Bevrijdingspop Achterhoek Zutphen meldde een moeder van een tweeling zich bij deze nieuwswebsite. Dit omdat haar zonen in elkaar getrapt waren (). Nadat een tweeling het festival in de binnenstad bezocht hadden, gingen ze een broodje eten aan de Schupstoel in Zutphen. Toen ze weer richting hun fiets gingen kwam een groep van 15 tot 20 jongens op ze af. Zo legde de moeder van de twee het uit. De groep zou de jongens verwijten dat ze wezen naar de groep. “Terwijl ze dat niet deden” zegt de moeder van de jongens. Na een woordenwisseling is een van de twee zwaar mishandelt. De andere kwam er iets beter vanaf, maar had wel letsel.
De meest recente mishandeling die de landelijke headlines haalde was de fatale mishandeling op de Warnsveldse Andres Rodriguez (). De 26-jarige Warnsvelder werd in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juli mishandeld door twee daders. Een maand later, zondag 6 augustus, is hij overleden.
Camerabewaking
Het plaatsen van camera’s in de binnenstad is volgens verschillende Zutphense partijen een goede oplossing. Burgerbelang heeft samen met CDA, ChristenUnie, PvdA en Lijst van Vliet in mei een motie ingediend ().
"Agenten zijn getraind om daarmee om te gaan"
Martijn Siemes, fractievoorzitter van Burgerbelang, legt uit dat cameratoezicht lang niet de enige optie is: “Cameratoezicht is zeker niet de enige optie en het is ook geen oplossing voor alle onveiligheid. Het is alleen een middel dat Zutphen kan helpen in de binnenstad. Het veiligheidsprobleem in Zutphen en Warnsveld is echter veel breder, denk aan de inbraken in met name Warnsveld, maar ook de vele wietplantages die hier opgerold worden” aldus Siemes. “Het is een onderwerp dat te lang te weinig aandacht kreeg en daarom is het goed dat daar nu een groot forum over komt waaruit hopelijk concrete stappen voort zullen komen. Meer focus op veiligheid dus.”
Andere aanpak bij de politie?
De politie bevestigt dat de incidenten in de gemeente steeds opvallender worden. Maar lastiger wordt het werk niet voor hun: “Het is het werk van de politie, agenten zijn getraind om daarmee om te gaan. Natuurlijk is het soms heftig, maar opvallende en heftige incidenten zullen niet direct leiden tot een andere aanpak” vertelt een woordvoerder.
Geweld tegen een agent, zoals in mei, is wel schrikken: “Geweld tegen politieagenten is erg heftig. Er is goede begeleiding zoals een speciaal team om mee te kunnen praten. Zowel voor de getroffen agent als de andere collega's. Maar, het zijn mensen, dus natuurlijk kan het een grote impact hebben.”
Ruzie in de kroeg
Er ontstaat ook vaak ruzie in de kroegen, die dan buiten de deur uitgevochten worden. Maar na rondvraag bij kroegen in Zutphen kregen we veel dezelfde antwoorden. De eigenaren willen niet openbaar in de media reageren. Vooral uit angst. Echter vertellen wel meerdere kroegen een blacklist te hebben, met daarop namen van herrieschoppers die niet meer welkom zijn.
Lees ook: