Frisse duik in Zutphense haven: Het mag niet, maar je kunt gewoon je gang gaan
Borden geven aan dat er niet gezwommen mag worden.

Frisse duik in Zutphense haven: Het mag niet, maar je kunt gewoon je gang gaan

De Noorderhaven in Zutphen wordt optimaal benut de laatste dagen. Veel mensen, vooral jongeren, sluiten de dag er af met een verfrissende duik. Maar… Eigenlijk mag het helemaal niet. 

Het is in ieder geval goed om te zien dat de haven benut wordt. “…na een jaar, nog geen boot, alleen een lege sloot” zong muzikant Berry Vink in een satirische versie van Happy New Year eind 2016. Een half jaar later lijkt er nog weinig veranderd. 

Al zijn de activiteiten die er plaatsvinden wel ‘illegaal’. Want in de IJssel zwemmen dag mag niet. Dus ook niet in een haven van de IJssel. 

"De borden die er zijn geplaatst dienen om de zwemmers te ontmoedigen"
Woordvoerder Gemeente

Handhaving
Of de zwemmers zich ook echt aan de regels houden wordt niet gecontroleerd: “De borden die er zijn geplaatst dienen om de zwemmers te ontmoedigen, vooral vanuit hun eigen veiligheid” vertelt Anniek Neve, woordvoerder van de gemeente Zutphen. “Er is daar geen toezicht, de onderstroom in het water kan gevaar opleveren en door het troebele water is de diepte lastig in te schatten. Zwemmen is altijd op eigen risico, in dit geval willen we daar dus extra op wijzen. We zullen de komende periode wel extra toezien op deze plekken, en mensen aanspreken op de gevaren. Het beste is dus een locatie te kiezen die toegerust is om veilig te zwemmen.”

Lees verder onder de foto...

Vroeg in de middag is het al druk in de Haven.
© LGLD

Vernielingen
Wel vinden er vernielingen plaats bij de Haven. En wordt er veel rotzooi achtergelaten. Daar is de politie wat minder over te spreken: "Volgens ons hoeven we hier geen verder woorden aan vuil te maken. Dan doen namelijk de veroorzakers van deze rotzooi al" haalde de politie uit in een Facebookbericht. Ook tijdens de afgelopen warme dagen zijn er al dingen vernield bij de haven. Zo is er een reddingsboei met behuizing en al het water in gegooid, en is er andere kleinere schade. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.