Besluit over bestemmingsplan Eerbeek wordt later dit jaar genomen
Foto ter illustratie: De raadszaal van Brummen.

Besluit over bestemmingsplan Eerbeek wordt later dit jaar genomen

Wat betreft het college van burgemeester en wethouder komt over ruim een maand het nieuwe bestemmingsplan voor Eerbeek officieel ter visie te liggen en kan iedereen daarop een reactie geven. Tot het zover is wil het college vooral iedereen bijpraten over de ontwikkelingen en ontwerp-bestemmingsplan dat nu als concept is gepresenteerd. Zo worden er op 6 en 8 mei informatiebijeenkomsten gehouden en worden belangrijke stakeholders en belanghebbenden bijgepraat. Maar ook wordt de gemeenteraad gevraagd wat zij vinden van het voornemen om het ontwerp-bestemmingsplan eind mei officieel in procedure te brengen. 

Het college is zich bewust van het cruciale belang van het bestemmingsplan voor de dorp Eerbeek. Het is juist dit nieuwe bestemmingsplan dat  hard nodig is om Eerbeek weer in beweging te krijgen. Het bestemmingsplan beslaat twee belangrijke gebieden in Eerbeek, namelijk het centrum van het dorp en het industrieterrein. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die – naar verwachting in september of oktober dit jaar – het bestemmingsplan uiteindelijk gaat vaststellen. Wanneer dit gebeurt is er een belangrijke horde genomen. Dan kan Eerbeek zich daadwerkelijk ontwikkelen. Het spreekwoordelijke slot gaat van Eerbeek af en zijn nieuwe ontwikkelingen weer mogelijk. In het programma Ruimte voor Eerbeek zijn deze vertaald in tien concrete gebiedsopgaven. Elk van deze opgave kent zijn eigen procedure, planning en participatietraject. Dit uiteraard wel met het bestemmingsplan als een belangrijke en noodzakelijke (juridisch en ruimtelijk) kader. 

Complex
Het bestemmingsplan zoals dat nu in een ontwerp-versie wordt gepresenteerd, is het resultaat van een lange en uiterst zorgvuldige voorbereidingstijd. Dit was nodig omdat vooral strengere (milieu)wetgeving heeft gezorgd voor dilemma’s en botsende belangen. Dit juist in een dorp waar industrie en leefomgeving vanuit de historie zo vergroeid zijn geraakt. Daarom heeft het gemeentebestuur, samen met onder andere provincie en papierindustrie, geïnvesteerd in overleg, in het doen van de meest uiteenlopende vormen van onderzoek en in het zoeken naar oplossingsrichtingen. Dit alles komt nu samen in een nieuw perspectief voor Eerbeek. Een perspectief met bescherming en groeimogelijkheden voor de aanwezige (papier)industrie en volop kansen voor het ontwikkelen van een fantastisch nieuw dorpscentrum. In een relatief klein gebied is er in de ogen van het college een verantwoorde balans gevonden tussen  alle aanwezige belangen. 

Informatiebijeenkomsten
Het concept van het ontwerp-bestemmingplan is te lezen op de website www.brummen.nl/ruimtevooreerbeek. De bezoeker zal bemerken dat het lezen van een bestemmingsplan en de vele onderliggende onderzoeken en documenten geen gemakkelijke opgave is. Daarom organiseert de gemeente twee ruim opgezette informatiebijeenkomsten waar u zich kunt laten informeren over onder andere het bestemmingsplan, de onderliggende PlanMER, het programmaplan Ruimte voor Eerbeek en andere belangrijke thema’s. De eerste inloop- en informatiebijeenkomst is op zaterdag 6 mei van 11.00 tot 15.00 uur. Op maandagavond is er een zelfde bijeenkomst van 19.00 tot 21.30 uur. Beide vinden plaats in het Tjark Rikscentrum in Eerbeek. 

Planning 
Het college is voornemens om op 24 mei het ontwerp-bestemmingsplan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen. Iedereen die dat wil kan dan een zienswijze indienen. In de tussentijd informeert het college zoveel mogelijk mensen over het concept-plan zoals nu gepresenteerd is en ook zal de gemeenteraad tijdens een forumvergadering op 11 mei en een besluitvormende vergadering op 18 mei een uitspraak doen over het voornemen van het college om dit plan officieel in procedure te brengen. Het is de dan de verwachting dat na de zomer alle reacties zijn bestudeerd en verwerkt, zodat de gemeenteraad in september of oktober het bestemmingsplan kan vaststellen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.