Interview: Praten over geloof en homoseksualiteit

Interview: Praten over geloof en homoseksualiteit

ZUTPHEN - Geloof en homoseksualiteit. Een combinatie die niet altijd soepel loopt en voor velen moeilijk is. Mede daarom organiseert de organisatie Verscheurd komende donderdag een open seminar over dit onderwerp.

LokaalGelderland interviewde Lennart Pluim, leider van de seminar.

Wat houdt de seminarin?
“De seminar is een bijeenkomst voor eigenlijk alle mensen die op wat voor manier dan ook geïnteresseerd zijn in het onderwerp homoseksualiteit en geloven.”

Wat gaat er besproken worden?
“Ik zal samen met Miranda Terpstra als gespreksleiders van Verscheurd een presentatie geven waarin we allerlei punten behandelen. Dat zal een deel eigen verhaal, eigen ervaring, zijn. Er zal vooral veel ruimte zijn voor discussie en gesprek. Tijdens deze gesprekken nemen wij geen standpunt in over het al dan niet aangaan van een homoseksuele relatie.” 

Waarom nemen jullie geen standpunt in?
“We willen een stap voor zijn en ruimte bieden aan alle opvattingen rondom dit onderwerp. De kunst is om juist dan met elkaar, vanuit verbinding in gesprek te blijven. Als iemand bij een standpunt oplegt heb ik er niet zoveel aan. Of het voelt gauw heel aanvallend doordat iemand gaat invullen wat ik er wel of niet mee mag. En dat is ook vaak de valkuil waardoor verscheuring ontstaat. We willen bruggen bouwen, verbinding zoeken. “

Voor wie is de seminar bedoeld? 
“Iedereen die geïnteresseerd is is welkom. En dat zijn jongeren of oudere mensen die zelf worstelen met hun geaardheid. Of bijvoorbeeld mensen vanuit de gemeente die moeite hebben om er mee om te gaan. En bijvoorbeeld ouders van mensen met een andere geaardheid. Ook iedereen met een andere religie of zonder religie zijn welkom, al zal de seminar vooral gaan over de combinatie homoseksualiteit en christelijk geloof.”

Wat doen jullie als er iemand komt die een felle tegenstander is?
“Dat is uiteraard moeilijk. Maar de kunst is dan om juist de personen te laten praten en in gesprek te laten gaan met iemand die er anders over denkt. Ik kan niemand opleggen wat hij of zij ervan moet vinden, ik kan hem hooguit aan het denken zetten over zijn overtuiging en de manier om ook vanuit zijn overtuiging vanuit liefde in gesprek te blijven met andersdenkenden.”

Wat is jullie doel?
“Ons doel is een gesprek aan te gaan tussen de mensen om zo een veilige omgeving te creëren voor christelijke homo’s en om onwetendheid en vooroordelen weg te halen. Los van het wel of niet mogen praktiseren van de Bijbel.”

De organisatie gaat vanuit Verscheurd, wat is dat?
“De naam komt van het boek Verscheurd, geschreven door Justin Lee. Hij gaat in zijn boek opzoek naar hoe hij vanuit verbinding kan onderzoeken hoe de verschillen tussen Christenen over dit onderwerp tot verbinding kan leiden in plaats van verscheuring. Hij heeft een organisatie opgezet waarin Christenen kunnen praten hierover. We willen geen kopie zijn maar Verscheurd is er wel op geïnspireerd.”

Praktische informatie
De seminar zal plaatsvinden aanstaande donderdag 9 juni in kerk de Wijngaard in Zutphen. Aanmelden kan via de website van Verscheurd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.