Informatieavond over de windmolens
Foto ter illustratie.

Informatieavond over de windmolens

REGIO – Dinsdag 7 februari organiseren Waterschap Rijn en IJssel en IJsselwind een inloopavond over de drie windmolens die zij mogelijk willen realiseren langs het Twentekanaal tussen Zutphen en Eefde. Deze bijeenkomst is voor men die wil weten wat hun plannen en ideeën zijn, of die vragen hebben over windenergie. De bijeenkomst is in Het Hart, aan de Jolinkweg 2 in Eefde.

Van 18.00 uur tot 20.30 uur staan medewerkers van zowel het Waterschap als IJsselwind klaar om in gesprek te gaan over verschillende aspecten van windmolens en windenergie, zoals de grootte, het geluid en de schaduwwerking van een windmolen. En ook over mogelijke hinder, participatiemogelijkheden voor omwonenden en hoe windenergie zich verhoudt tot andere vormen van duurzame energie. 

Waterschap: windmolen op de dijk op de Mars
Waterschap Rijn en IJssel gaat graag met bewoners het gesprek aan, als onderdeel van de verkenning of en hoe 1 windmolen op de dijk bij de waterzuivering, ten zuiden van het Twentekanaal, mogelijk is. Deze locatie valt binnen het zoekgebied van IJsselwind.

Plaatsen of niet? 
Het waterschap heeft nog niet besloten of zij de windmolen wil plaatsen. Dit hangt af van de maatschappelijke, ruimtelijke (vergunningen), technische en financiële aspecten van deze en andere locaties. Naast Zutphen zijn er nog drie mogelijke locaties voor windenergie in het werkgebied van het waterschap: Duiven, De Pol (Etten) en Olburgen. Alle locaties worden nu verkend. In vier locatieplannen worden alle aspecten op rij gezet in, zodat het algemeen bestuur van het waterschap in haar openbare vergadering van 14 maart kan besluiten of en zo ja, waar een vervolgtraject ingezet wordt. Meer info vindt u op de website van het Waterschap.

IJsselwind: windmolens langs het Twentekanaal
IJsselwind beantwoordt vragen over hun plannen om in totaal drie windmolens te realiseren langs het Twentekanaal tussen Zutphen en Eefde. IJsselwind zet zich in voor een energieke toekomst voor onze kinderen, schone energie voor 25% van alle huishoudens in Eefde en Zutphen, opbrengsten die ten goede komen aan de eigen regio en een mooi rendement voor bewoners die een winddeel kopen (crowdfunding). IJsselwind is een initiatief van vier lokale energiecoöperaties.

Draagvlakonderzoek
In de maand februari voeren de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen een draagvlakonderzoek uit naar de plannen van IJsselwind. Tijdens de informatieavond zijn de gemeenten aanwezig voor het beantwoorden van vragen over het onderzoek.

Startnotitie
Om de effecten van het plan IJsselwind voor milieu en natuur te beoordelen, wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Dit rapport is ook nodig voor het aanpassen van het bestemmingsplan en de vergunning als de windmolens er komen.

De eerste stap in een MER is een startnotitie (NRD). Daarin wordt het initiatief beschreven en is aangegeven naar welke effecten onderzoek wordt gedaan. Op de inloopavond kunnen belangstellenden de NRD inzien.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.