Brug in beeld: Nettelhorsterbrug

Brug in beeld: Nettelhorsterbrug

Deze maand brengen we niet een persoon in beeld, maar een project dat bijna dertig jaar geleden begon. Een project dat begin juni een bijzonder hoogtepunt zal beleven: het invaren van de brug in Lochem. Vooral de afgelopen jaren maakte de brug deel uit van het dagelijks leven in Lochem. In 2024 haalde het project zelfs het landelijke én internationale nieuws. In dit artikel nemen we een kijkje in de tijdlijn — van de eerste plannen tot het invaren op 6 en 7 juni — van dit grootste infrastructurele project: de Nettelhorsterbrug.

In 1995 werd de Rondweg-West opgeleverd en in gebruik genomen, met de toezegging dat op korte termijn ook de Noordelijke Rondweg van Lochem zou worden gerealiseerd. Jarenlang is er onderzoek gedaan naar een nieuwe weg ten noorden van de kern van Lochem, die ter hoogte van de Intratuin het Twentekanaal zou kruisen.

De zogenoemde Spoorlaanvariant bleek na jaren van onderzoek niet vergund te kunnen worden, omdat in het betreffende bos een van de grootste roekenkolonies van Nederland huist. Omdat het bestaande tracé altijd opwaardering toestond, is die vergunning nooit verleend. Na het faillissement van de Streekbetonfabriek in 2013 ontstond ruimte voor een nieuwe oeververbinding dichter bij de stad.

Tussenvariant

De keuze voor de zogenoemde Tussenvariant als voorkeursalternatief in 2014 kwam voort uit een zorgvuldige afweging van bereikbaarheid, leefbaarheid, ruimtelijke inpassing en kosten. Deze variant bood de meest directe en snelle route tussen de Achterhoek en de A1, wat met name de bereikbaarheid van bedrijven aan de Kwinkweerd sterk verbeterde. Ook sloot het tracé goed aan op de ruimtelijke plannen van de gemeente Lochem en bood het kansen om de entree van de stad landschappelijk te versterken. Wat betreft leefbaarheid en verkeersveiligheid scoorde de Tussenvariant het hoogst, terwijl de impact op natuur – zoals het gebied van de Roekennesten – juist het kleinst was. Bovendien was deze variant technisch goed uitvoerbaar, met beperkte hinder tijdens de bouw, en bleek het financieel voordeliger dan het nulplusalternatief.

Uitdaging

De grootste uitdaging was de inpassing van het project in de bestaande structuren van Lochem zelf. Het project richt zich in de kern op het verbeteren van de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de provincie, en daarmee ook van Lochem. Het toevoegen van infrastructuur heeft een aanzienlijke impact op de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. 

De uitdaging zat in het realiseren van een integraal ontwerp dat niet alleen de verkeersveiligheid en bereikbaarheid verbetert, maar ook bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit. Om die reden is in het project bewust gekozen voor een aanpak die deze doelen in gelijke mate nastreeft. Dat resulteerde in de strategie om ontwerp, realisatie en deels ook het onderhoud samen met marktpartijen vorm te geven, zodat dit totaalpakket optimaal kon worden ingevuld.

In het eindresultaat, dat nu grotendeels zichtbaar is, komen deze ambities duidelijk naar voren: onder meer in de keuze voor de schuin over het Twentekanaal (en daardoor veel langere) Nettelhorsterbrug, het verhoogde stationsplein naast de provinciale weg, de landschappelijk ingepaste ongelijkvloerse kruising voor voetgangers en fietsers richting het station, en de rotonde bij het station.

De brug zelf weegt 1,3 miljoen kilo, is bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed.

Tijdlijn

2006 – Start MER en tracékeuze voor de Spoorlaanvariant; onderzoeken naar optimalisatie

Tot 2013 – Onderzoek naar realisatie Spoorlaanvariant (brug bij Intratuin)

Vanaf 2013 – Faillissement Streekbeton; ontstaan idee voor de Tussenvariant

Juni 2014 – Raadsbesluit: instemming met verdere uitwerking Tussenvariant

2018 – Uitvoering reconstructie VRI Rondweg-West – Larenseweg (Fase 0)

December 2018 – Vaststelling Provinciaal Inpassingsplan N346

2019 – Raad van State verklaart bezwaren ongegrond. PIP wordt onherroepelijk

15 juni 2022 – Ondertekening uitvoeringscontract door provincie Gelderland en BAM Infra Nederland

Februari 2023 – Start werkzaamheden

Najaar 2023 – Namenwedstrijd brug: ‘Nettelhorsterbrug’ wint met ruime meerderheid

Februari 2024 – Ongeval bij inhijsen brugdelen: twee doden en twee gewonden

December 2024 – Alle vijf boogdelen succesvol geplaatst

Juni 2025 - Op 6 en 7 juni zal de Nettelhorsterbrug worden ingevaren.

2025 – Afbouw en openstelling N346 Schakel Achterhoek – A1

Nadien

Voorlopig zijn er geen plannen voor aanvullende trajecten. De N346 Schakel Achterhoek – A1 geldt als een van de laatste grootschalige projecten binnen de provinciale wegenstructuur in deze regio. 

De provincie heeft een netwerk van meetpunten langs de provinciale wegen, die gegevens verzamelen over verkeer, snelheden, reistijden en ongevallen. Deze informatie helpt om te zien hoe het nieuwe tracé werkt in het regionale verkeersnetwerk en of de doelstellingen, zoals meer verkeersveiligheid, betere bereikbaarheid en betere doorstroming, zijn behaald.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.