Zo herdacht gemeente Lochem 4 mei

Zo herdacht gemeente Lochem 4 mei

In de gehele gemeente Lochem werden op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid werd op veel plekken extra aandacht besteed aan dit bijzondere moment. Ook in Amsterdam was een stukje van Lochem voelbaar: de Lochemer Marijn van der Wilk droeg op de Dam, voor de ogen van de koning, duizenden aanwezigen en miljoenen kijkers thuis, zijn eigen tekst voor.

Harfsen

In Harfsen organiseerde de Oranjevereniging een stille tocht naar het graf van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch. Elk jaar op 4 mei vindt deze stille tocht plaats naar het graf aan de Schepersweg. Men verzamelde om 19.00 uur op Ons Plein, waarna om 19.20 uur werd gestart met de stille tocht naar het graf. Om 20.00 uur hield men daar twee minuten stilte, waarna onder andere basisschoolkinderen stilstonden bij het moment.

Gorssel

In Gorssel vertrok om 19.30 uur een stille tocht vanuit het centrum naar de gemeentelijke begraafplaats. Daar werden kransen gelegd bij het Oorlogsmonument en bij andere oorlogsgraven. De herdenking omvatte muziek, voordrachten en eindigde met een samenkomst in de kerk. Eerder die dag, om 15.30 uur, vond bij het monument aan de Veerweg een herdenking plaats met een toespraak, een vlagceremonie en het zingen van het Wilhelmus.

Lochem

In Lochem werd een stille rondgang gehouden op de Nieuwe Begraafplaats, waarbij de route langs graven van oorlogsslachtoffers werd gevoerd. Om 19.30 uur begon de herdenkingsbijeenkomst in de Gudulakerk, gevolgd door een kranslegging bij het Oude Stadshuis en een plechtigheid in de synagoge aan de Westerwal. In de St. Gudulakerk zong het Lochems Mannenkoor liederen, waaronder “Gospodi pomiluj", “For the Fallen” en “And I’ll return to you somehow”.

Toespraken werden gehouden door de heer Anton Schilderinck, voorzitter van de locatieraad van de St. Josephkerk, en burgemeester Frans Backhuijs. Rieks Kaiser van muziekvereniging Advendo blies The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld door Advendo en meegezongen door het Lochems Mannenkoor en de aanwezigen. Kransen werden gelegd door burgemeester Backhuijs en de heer Schilderinck, de Stichting 14 Augustus Lochem en de Marokkaanse Tawba Moskee.

Bij de voormalige synagoge aan de Westerwal speelde Rien Wulffraat accordeon, en er werden kransen gelegd bij de plaquettes. De heer Schilderinck heette iedereen van harte welkom namens de locatieraad van de St. Josephkerk. Tijdens de ceremonie werden ook de namen voorgelezen van omgebrachte medeburgers uit Lochem.

Na de herdenking bij het Holten Canadian War Cemetery ontvingen Berry en Yvonne Swarthoff op zondag 4 mei 2025 een bijzondere groep gasten in hun restaurant Mondani in Lochem. Zij boden een exclusieve lunch aan 23 Canadese veteranen. Onder de aanwezigen bevonden zich ook Mary Simon, de gouverneur-generaal van Canada, en Hugh Adsett, de Canadese ambassadeur in Nederland. In totaal kwamen er rond de 250 mensen eten. Er werd gekookt met een originele veldkeuken: ‘meat stew and mashed potatoes’. “Het was een eer dat de gouverneur-generaal speciaal hiervoor naar ons was gekomen,” aldus Yvonne.

Laren

In Laren stond de herdenking in het teken van 80 jaar vrijheid, onder de naam Zingen voor Vrijheid. De ceremonie begon met een optreden van de Larense Accordeonvereniging. De belangstelling voor deze herdenking was groot; al vroeg moesten extra stoelen worden bijgeplaatst. Vooral na de ceremonie bij het monument buiten stroomde de kerk vol. Na een dienst onder leiding van dominee Bettie Woord sprak de voorzitter van Laren en Oranje buiten het publiek toe. Vervolgens legden kinderen en wethouder Marja Eggink samen met de voorzitter kransen. De avond werd afgesloten in de kerk met een muzikaal optreden van een projectkoor, bestaande uit leden van La Poko en inwoners uit de Larense omgeving.

Almen

In Almen verzamelde men zich om 19.00 uur bij de ingang van de begraafplaats aan de Kapelweg. Om 19.15 uur begon een stille rondgang langs de graven van oorlogsslachtoffers die in Almen begraven lagen. Deze graven waren gemarkeerd met een informatiebordje en een lichtje.

Om 19.45 uur hield men twee minuten stilte, gevolgd door een kranslegging. Aansluitend droeg de dorpsdichter een speciaal gedicht voor. De herdenking was dit jaar bijzonder door de aanwezigheid van Canadese gasten. Na afloop trokken Canadese wandelaars in een fakkeloptocht naar het monument bij Het Elger, begeleid door de Pipes & Drums City of Apeldoorn en Muziekvereniging Juliana.

Net voor 20.00 uur arriveerde men bij het oorlogsmonument, waar de Taptoe werd gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gezongen, werden bloemen gelegd namens de gemeente Lochem en de Oranjevereniging, en droeg de dorpsdichter een gedicht voor dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven. Ter afsluiting zong men Blijf mij nabij. Vervolgens liep men langs het monument de begraafplaats af, waarbij gelegenheid was om eigen bloemen bij het monument te leggen. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Muziekvereniging Juliana. Een deel van de Canadese gasten die in Almen verbleven, was eveneens aanwezig.

Om 21.00 uur begon de tweede herdenking, bij het Canadezenmonument aan de Dorpsstraat, ter nagedachtenis aan de 40 Canadese soldaten die tijdelijk begraven lagen in de tuin van Het Elger. Deze herdenking begon met een fakkeloptocht vanaf de Bakkersteeg, geleid door 130 Canadezen van de groep In Our Fathers’ Footsteps, voorafgegaan door de Pipes & Drums Band City of Apeldoorn. Daarna volgde een ceremonie met medewerking van onder meer leerlingen van de Julianaschool en Muziekvereniging Juliana.

Barchem

In Barchem vond bij de Barchkerk een herdenking plaats met toespraken, een kranslegging en twee minuten stilte. Aansluitend volgde een rondgang over de begraafplaats, met speciale aandacht voor de oorlogsslachtoffers.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.