13 Koninklijke lintjes uitgereikt in Lochem tijdens Lintjesregen 2025
- Nieuws
- vandaag
- LokaalLochem
REGIO - Op vrijdag 25 april 2025 kregen dertien inwoners van de gemeente Lochem een Koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor anderen. Burgemeester Frans Backhuijs reikte de lintjes vanaf 9.00 uur uit, meestal bij de mensen thuis. De meesten van hen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Wie kregen er een lintje?
Mevrouw E. (Dineke) Weijenberg-Koldenhof, Harfsen – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Dineke Weijenberg-Koldenhof was jarenlang actief voor haar kerk en dorp. Van 1986 tot 2012 hielp ze bij de rommelmarkt en was ze enige tijd lid van de Kerkenraad en diaconale werkgroep bij de Bronkerk in Ugchelen. Van 2010 tot 2012 was ze ouderling bij de Bronkerk. Voor de Afasievereniging Nederland deed ze vrijwilligerswerk in de regio Veluwe.
In Harfsen zette ze zich in voor de dorpsgemeenschap, bezocht mensen die hulp nodig hadden en was actief als diaken, gastvrouw en collectant. Ze was ook betrokken bij De Veldhoek, werkte mee aan dorpsprojecten en vervulde bestuursfuncties. Daarnaast zorgde ze jarenlang voor familieleden als mantelzorger en bewindvoerder.
Mevrouw E.W. (Eelke) Meijer – Boer, Eefde – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Eelke Meijer-Boer combineerde kerkelijk werk, politiek en maatschappelijke inzet. Ze was actief in kerkenraden, vervoerde ouderen naar de kerk en hielp in een verzorgingshuis. Bij het CDA vervulde ze bestuursfuncties in meerdere gemeenten.
In Eefde was ze actief in de Protestantse Gemeente, gaf les aan statushouders, organiseerde activiteiten en stond klaar voor nieuwkomers. Ze was betrokken bij Vrouwen van Nu in Eefde en Gelderland en had een periode actief als raadslid van de gemeente Lochem.
Mevrouw Y.B. (Yvonne) Sieverink, Lochem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Yvonne Sieverink was sinds 1990 vrijwilliger bij Anke Marjolein van zorgorganisatie Sius, waar ze creatieve activiteiten organiseerde voor bewoners met niet-aangeboren hersenletsel of een meervoudige beperking. Eerder bracht ze samen met haar man, cliënten met de bus naar afspraken. Nu onderneemt ze creatieve activiteiten met cliënten, zowel in groepen als één-op-één. Waar nodig gebruikt ze daarbij verschillende aanpassingen en hulpmiddelen.
De heer J. (Johan) Sieverink, Lochem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Johan Sieverink zette zich jarenlang in voor cliënten van De Hoge Weide en Anke Marjolein. Hij was chauffeur voor maaltijddiensten en bracht cliënten naar de fysiotherapie. De laatste jaren is hij vooral buschauffeur voor alle cliënten. Hij brengt hen naar afspraken en activiteiten en helpt waar hij kan.
De heer D.J. (Dinand) Wichers, Laren – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De voorzitter van de Witkampers wist Dinand met een slimme smoes naar het sportcomplex te lokken. Maar zodra hij daar aankwam, werd het hem al snel duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand was — en waarom hij écht was uitgenodigd.
Dinand Wichers begon als jeugdleider bij voetbalvereniging Witkampers in Laren en werd daarna scheidsrechter, onder meer voor het Nederlands vrouwenelftal. Dinand is vaste assistent-scheidsrechter bij het eerste herenteam van Witkampers en al 30 jaar wedstrijdsecretaris Jeugd bij VV Witkampers. Ook was hij al 30 jaar vrijwilliger en bestuurslid bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO). Hij werd benoemd tot lid van verdienste van deze vereniging.
Daarnaast was Dinand al meer dan 30 jaar actief bij de EHBO-afdeling Laren, als lid en vrijwilliger, en vijf jaar lang als voorzitter. Hij zette zich in voor de beschikbaarheid van AED’s in het dorp en stimuleerde inwoners om zich aan te sluiten bij ‘Hartveilig Wonen’. Bij voetbalvereniging Witkampers regelde hij de EHBO op zondagmorgen. Jaarlijks verzorgde hij ook de EHBO tijdens het Kreunen Bouw IJssel en Berkel Voetbaltoernooi.
De heer J.P. (Jan) de Vries, Gorssel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In januari 2025 nam de heer De Vries na 50 jaar afscheid van de Nationale Politie. Hij werkte bij het basisteam IJsselstreek in Zutphen en vond het belangrijk om zijn ervaring en kennis door te geven aan jonge collega’s. Tussen 1992 en 1999 was hij actief in de ouderraad van basisschool De Bosrand. Al vanaf 1983 was hij betrokken bij buurt- en speeltuinvereniging De Wielewaal in Gorssel. Daar deed hij van alles: hij was bestuurslid, penningmeester en voorzitter. Later bleef hij zich inzetten als vrijwilliger, organiseerde activiteiten, hielp mee in het onderhoud van de speeltuin en deed de kascontrole.
Sinds 1990 fluit hij wedstrijden als scheidsrechter bij voetbalvereniging Gorssel. Vanaf 2012 was hij lid van een stembureau in Lochem, en vanaf 2018 ook voorzitter. Daarnaast konden ze bij De Hassinkhof van Stichting Philadelphia altijd op hem rekenen. Voor bewoners met een verstandelijke beperking en autisme organiseerde hij activiteiten. Met één van hen ging hij wekelijks fietsen – en maakte daar iedere keer weer een klein feestje van.
Mevrouw B.I.M. (Irene) Hendriks-Bos, Gorssel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Hendriks heeft zich jarenlang met veel toewijding ingezet voor de muziek. Zo was ze actief bij de Deventer Opera en Operette, waar ze als dirigent en repetitor het koor en de solisten begeleidde. Bij de Lawn Tennis Club Gorssel bekleedde ze vijf jaar lang een bestuursfunctie, onder andere bij de jeugd- en technische commissie. Al 25 jaar is ze een vaste waarde bij het Canticum Gorssel Zangkoor. Ze begeleidt de repetities en concerten op de piano, viel in als dirigent als dat nodig was, dacht mee in de muziekcommissie en verzorgde de publiciteit.
Bij het 100-jarig jubileum dook ze in de geschiedenis van het koor en schreef die op in het jubileumboek. Ze was ook dirigent bij de Musical Esther en zette zich in voor de Protestantse Gemeente Gorssel-Epse. Samen met haar man is ze actief bij Bridgeclub Alert ’05 in Eefde. Ze was er jarenlang secretaris en lid van de technische commissie. De laatste jaren is ze bovendien secretaris van Stichting Vrienden van de Borkel, waar ze met plezier activiteiten organiseert voor de bewoners.

De heer R. (Roelof) Hendriks, Gorssel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bij het Historisch Genootschap “De Elf Marken” is de heer Hendriks actief in de werkgroep Stolpersteine, waarin hij onderzoek doet naar mensen die herdacht worden met een Stolperstein. Zijn specialisatie is de geschiedenis van Gorssel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schrijft daarover in het kwartaalblad van “Ons Markenboek” en werkte mee aan meerdere boeken over de regio. Tussen 2011 en 2018 was hij fotoredacteur bij de schrijfgroep van het boek Gorssel van agrarische gemeenschap tot forensendorp.
Sinds 2020 is hij betrokken bij het boek De Gemeente Gorssel in oorlogstijd, dat in mei verschijnt. Daarnaast is hij al 25 jaar rondleider bij Paleis Het Loo. Bij Bridgeclub Alert ’05 in Eefde is hij actief als vrijwilliger en lid van de technische commissie. Ook zette hij zich jarenlang in voor de KNSB als jurylid, starter en scheidsrechter bij marathonwedstrijden. Voor Stichting Welzijn Lochem reed hij ouderen rond als chauffeur, en voor LochemDOET schreef hij vrijwilligersverhalen voor de Berkelbode.
De heer G. (Gerrit) Stegeman, Barchem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Stegeman heeft zich op allerlei manieren ingezet voor zijn dorp. Bij vereniging Contact Barchem speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van het dorpsplein tussen 2006 en 2016, en was hij jarenlang voorzitter. Met succes wist hij subsidies binnen te halen. Voor Stichting Motorsport Harfsen was hij penningmeester en ook nu is hij op wedstrijddagen als vrijwilliger actief. Sinds 2019 is hij penningmeester én marshal bij de Lochemse Golf & Country Club ‘De Graafschap’. In de Protestantse Gemeente Barchem was hij van 2007 tot 2016 kerkrentmeester en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kerk.
Hij stond aan de wieg van Stichting Barchkerk in het Midden en hielp mee aan het realiseren van het boek Barchem. Van 2017 tot 2019 begeleidde hij de herstructurering van de rijvereniging en ponyclub in Barchem. Ook hielp hij bij de statutenwijziging van Stichting Buitensport Barchem. Als vrijwilliger is hij financieel en administratief adviseur van Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo en organiseert hij golftoernooien.
De heer J.H. (Herman) Beuzel, Lochem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al sinds 1973 is de heer Beuzel de drijvende kracht achter Damclub Denk en Zet in Laren. Hij is er secretaris, jeugdleider, organiseert clubavonden en schooldamtoernooien, en geeft les aan jonge dammers. Sinds 2017 is hij ook actief bij de Gelderse Dambond als penningmeester en coördinator jeugddammen. Hij organiseert overleggen, wedstrijden en schooldamkampioenschappen voor de hele provincie. In zorgcentrum Gudula in Lochem zorgt hij voor gezellige dam- en sjoelmiddagen voor de bewoners.
Ook organiseert hij andere damactiviteiten en springt bij waar nodig. Bij Stichting Berkelzomp is hij vrijwilliger en secretaris. Hij vaart als schipper mee op de zomp en helpt mee met het onderhoud. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Plaatselijke Commissie Gudulakerk Lochem, waar hij helpt bij concerten en evenementen.
De heer J. (Judy) Aubrain, Gorssel – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Aubrain weet uit eigen ervaring wat het betekent om geadopteerd te zijn. Op 10-jarige leeftijd kwam hij vanuit Haïti naar Nederland. Toen hij jaren later ontdekte dat er fraude was gepleegd met zijn adoptiepapieren, besloot hij zich in te zetten voor anderen in dezelfde situatie. Hij richtte Stichting Haïti Contact op, die na de zware aardbeving in 2010 direct in actie kwam met noodhulp en hielp bij de wederopbouw, bijvoorbeeld door het opzetten van een bakkerij. Ook organiseerde hij bijeenkomsten over de Haïtiaanse cultuur om bewustwording te creëren.
In 2016 startte hij Stichting Plan Kiskeya, speciaal om geadopteerden uit Haïti te helpen bij het terugvinden van hun familie. Hij bracht structuur aan in het chaotische adoptiesysteem en bouwde een database met inmiddels zo’n 500 geadopteerden en familieleden. Dankzij DNA-onderzoek werden 15 directe familieleden en talloze andere verwanten opgespoord. Daarnaast ontwikkelde hij een zoeknetwerk in Haïti en ondersteunt hij geadopteerden met coachingsessies over identiteit, afstand en autonomie. Zijn persoonlijke inzet en kennis leverden ook een waardevolle bijdrage aan het rapport van de Commissie Joustra over interlandelijke adoptie.
Mevrouw J. (Anneke) Koeleman-Voortman, Barchem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Koeleman was dertig jaar lang een van de drijvende krachten achter de Barchemse Revue. Ze schreef stukken, regelde de spelers, hielp met de kostuums en stuurde het kledingteam aan. Ook bij toneelvereniging Ons Genoegen Barchem is ze al 54 jaar actief. Ze verzorgde het secretariaat en de PR, en in 2015 schreef en regisseerde ze een jubileumvoorstelling. Voor carnavalsvereniging de Pleardopkes begeleidde ze jarenlang de dansmarietjes en bedacht samen met haar man sketches.
Sinds 2008 is ze actief bij Bello 56. Ze doet de administratie, plant de ritten en rijdt zelf mee als conductrice. Ze is bestuurslid van de Senioren Soos Barchem Zwiep Nettelhorst, waar ze eerst penningmeester was en inmiddels voorzitter is. Ze bezoekt wekelijks een oudere dorpsgenoot om een beetje gezelligheid te brengen. Daarnaast organiseert ze al jaren de collecte voor de Hartstichting en is ze vrijwilliger voor KWF Kankerbestrijding.
De heer H.G. (Herman) Koeleman, Barchem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Koeleman zette zich in voor de ondernemersvereniging in Barchem, onder andere als technisch coördinator. Hij was twintig jaar lang actief bij carnavalsvereniging de Pleardopkes en maar liefst 38 jaar bij de TeeDee-groep, die decors en licht verzorgde bij de Barchemse Revue en de muziekvereniging. Bij motorclub MC Hamac in Harfsen is hij sinds 1970 actief. Hij controleert de rijderslicenties en houdt toezicht op het circuit.
Bij Bello 56 bouwde hij mee aan de locomotief en wagons. Samen met zijn vrouw plant hij ritten en rijdt hij er zelf elk jaar zo’n twintig. Als bestuurslid en huismeester van Stichting Vrienden Woonplus Barchem begeleidt hij het onderhoud en pakt hij zelf kleine klusjes op.
