Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne: een plek van ontmoeten, saamhorigheid en kameraadschap
Karel en Serge

Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne: een plek van ontmoeten, saamhorigheid en kameraadschap

Elke woensdag- en vrijdagavond, evenals op zaterdagmiddag, opent het Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne in Eefde haar deuren voor een vrije inloop. Deze ontmoetingsplek dient als een huiskamer voor veteranen, militairen, het thuisfront en geïnteresseerden. Ontmoeting staat centraal, maar er worden ook regelmatig activiteiten zoals filmavonden, lezingen, gezamenlijke maaltijden en uitjes georganiseerd.

Een bijzondere eerste indruk

Bij binnenkomst voel je direct een bijzondere sfeer. In plaats van een standaard gespreksruimte waar veteranen ervaringen delen, lijkt de entree meer op een klein museum. Er zijn verschillende voorwerpen uitgestald, waardoor je meteen een stukje militaire geschiedenis meekrijgt.

Wanneer je verder de zaal in loopt, ervaar je een bijzondere mix van huiskamer en museum. Er staan poppen in militaire kostuums tijdens diverse missies en objecten uit verschillende oorlogstijden tentoongesteld. Daarnaast is er een bar, een relaxte zithoek, een plek om je even terug te trekken, een hoek om samen een film of documentaire te kijken, en de mogelijkheid om te biljarten.

De drijvende kracht achter het ontmoetingscentrum

In de zithoek spreken we met Serge, de beheerder van het ontmoetingscentrum. Hij en zijn vrouw, beiden veteranen, vormen samen met Raymond het bestuur. Serge heeft de dagelijkse leiding.

Het idee voor het ontmoetingscentrum ontstond negen jaar geleden na een Veteranendag in Gorssel. Een groep veteranen wilde een vaste ontmoetingsplek oprichten en kreeg via juf Manon van de Joppeschool de mogelijkheid om ‘s avonds gebruik te maken van de aula. Bij de opening plantte de burgemeester zelfs een boompje dat nog steeds te vinden is. Kort daarna werd de Detmerskazerne de vaste locatie.

In het begin waren alleen de bar en de biljarttafel nog aanwezig, maar in de loop der jaren is het centrum verder uitgebreid en ingericht. Het is nu een plek waar men samenkomt, discussieert over uiteenlopende onderwerpen of simpelweg ontspant. “Je kunt hier een boekje lezen, biljarten, praten of bij mooi weer buiten op het terras zitten. We zijn hier om elkaar te helpen,” aldus Serge.

Wat maakt iemand een veteraan?

Je mag jezelf een veteraan noemen als je minimaal 30 dagen bent uitgezonden naar een risicogebied of oorlogsgebied. Nederland kent ongeveer 100.000 veteranen, waarvan het aantal jaarlijks afneemt. In de gemeente Lochem wonen er bijna 200. Toch voelt niet iedere uitgezonden militair zich een veteraan. “Met name jonge veteranen die druk zijn met hun gezin en carrière, hebben geen tijd om veteraan te zijn,” zegt Serge. Maar ook voor hen blijft de deur altijd open.

Thuisfront

Een uitzending raakt niet alleen de veteraan, maar ook diens gezin en naasten. Daarom zijn partners en kinderen eveneens van harte welkom. Er worden speciale activiteiten voor hen georganiseerd om hen te ondersteunen en samen te brengen.

De waarde van ontmoeting

Een van de vaste bezoekers is Karel, een oudere veteraan die bijna wekelijks langskomt. “Eigenlijk wilde ik vandaag niet gaan, ik was moe. Maar ik ben blij dat ik toch ben gekomen,” vertelt hij. Voor Karel is het ontmoetingscentrum een plek van ontspanning en afleiding. “Hier kun je in alle rust veteraan zijn. We hebben het echt niet altijd over onze ervaringen, maar het is fijn om bij gelijkgestemden te zijn.” Karel werd in 1961/1962 uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Naast hem komen er wekelijks zo’n twintig veteranen uit de omgeving langs. “Het verschilt enorm per dag, maar we hebben echt een regionale functie, want iets soortgelijks is er verder niet in de omgeving,” vult Serge aan, die zelf in 1996/1997 zijn uitzending heeft doorgebracht in Bosnië.

80 jaar vrijheid

Momenteel bereidt Serge zich voor op de viering van 80 jaar vrijheid. Vanaf 1 april is er een expositie in het gemeentehuis van Lochem, die drie weken voor iedereen te bezichtigen is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Op maandag 5 mei vindt er een bevrijdingslunch plaats bij de kazerne, tussen 12.00 en 14.00 uur. Daarnaast wordt de fietsroute, die vijf jaar geleden werd opgezet, opnieuw beschikbaar gesteld. Hoewel de lunch en de fietsroute los van elkaar staan, kunnen bezoekers deze mooi combineren. Het Markebier, dat eveneens zijn basis in de kazerne heeft, heeft speciaal voor deze gelegenheid een bevrijdingsbiertje gebrouwen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de veteranen.

10 jaar ontmoetingscentrum

Volgend jaar viert het ontmoetingscentrum haar 10-jarig jubileum. Serge wil hier iets speciaals voor organiseren, maar houdt nog even voor zich wat precies. Wel is een vrijwilliger begonnen met de aanleg van een veteranenperkje: een plek met witte anjers waar veteranen tot rust kunnen komen. Nederland kent al meerdere van dit soort herdenkingsplekken, en binnenkort krijgt ook de gemeente Lochem haar eerste.

De deur staat altijd open

Wanneer de vlag uithangt, zijn de deuren van het ontmoetingscentrum open voor iedereen. Ook als je geen veteraan bent, ben je welkom om binnen te stappen, een praatje te maken of de bijzondere verzameling te bewonderen. “We zijn er om mensen op te vangen. Veteranen, betrokkenen of wie dan ook, iedereen is welkom,” besluit Serge.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.