Masterclasses, exclusieve wijnen en wijnproeverijen tijdens Wijnfestival Lochem met smaak

Masterclasses, exclusieve wijnen en wijnproeverijen tijdens Wijnfestival Lochem met smaak

Tijdens het Wijnfestival Lochem vinden er twee boeiende masterclasses plaats over het gerenommeerde Spaanse wijnhuis Bodegas Luzón. Dit wijnhuis, gelegen in de Jumilla-regio in Zuidoost-Spanje, staat bekend om zijn toewijding aan de inheemse Monastrell-druif. Jumilla, met zijn warme, droge klimaat, kalkrijke bodems en ruige landschap, vormt de perfecte omgeving voor deze druif. Dankzij het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht ontwikkelen de druiven een unieke balans tussen kracht en frisheid, wat de wijnen van Bodegas Luzón zo bijzonder maakt.

Monastrell en het terroir van Jumilla

De Monastrell-druif staat centraal in de wijnen van Bodegas Luzón. De aroma’s van rijp zwart fruit, kruiden en florale tonen zijn kenmerkend voor deze variëteit, waarbij elke slok de mineraliteit van de kalkrijke bodem weerspiegelt. Tijdens de masterclass krijgen de deelnemers de kans om enkele van de beste wijnen van Bodegas Luzón te proeven, waaronder iconische cuvées zoals “Altos de Luzón” en “Alma de Luzón”. 

De masterclasses vinden plaats om 15.30 en 16.30, met een beperkt aantal plaatsen van 20 per sessie.

Wijnhandel Smit
Wijnhandel Smit

Duurzaam wijnmaken

Bodegas Luzón hecht veel waarde aan duurzaamheid en respect voor de natuurlijke omgeving. Hun wijngaarden worden beheerd met aandacht voor ecologische evenwichten en duurzame landbouwpraktijken. Tijdens de masterclass zal er ook aandacht worden besteed aan de manieren waarop Bodegas Luzón moderne technieken integreert in hun productieproces, zonder de tradities van het wijnmaken uit het oog te verliezen.

Ontdek de wijnen van Louis Bonnard

Naast de masterclass van Bodegas Luzón is er ook een kans om kennis te maken met de wijnen van Louis Bonnard bij de stand van Wijnhandel Smit. Louis Bonnard begon als wijnhandelaar in de Bourgogne, maar breidde zijn selectie uit naar andere prominente wijnregio’s zoals Beaujolais en de Côtes du Rhône. 

De wijnen van Louis Bonnard worden geproduceerd volgens de strikte kwaliteits- en duurzaamheidsnormen van het Planetprotect-label. Deze wijnen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook van hoge kwaliteit. Van de dagelijkse cuvées van de Le Petit Louis-serie, tot de topwijnen in de Grande Reserve-serie, er is voor ieder wat wils. Tijdens het Wijnfestival zijn de verschillende series te proeven, waaronder de elegante Chardonnay uit de Grande Reserve-lijn en de robuuste rode wijnen zoals de Cabernet Sauvignon en de Syrah-Mourvèdre.

Het Wijnfestival Lochem biedt wijnliefhebbers een unieke kans om zich te verdiepen in de wereld van Monastrell-wijnen uit Jumilla en de duurzame wijnen van Louis Bonnard. De masterclasses van Bodegas Luzón bieden een exclusieve ervaring, terwijl op de stand van Wijnhandel Smit een breed scala aan wijnen je zeker zullen verrassen!

Er is slechts plaats voor 20 deelnemers per sessie, en inschrijving is verplicht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via [email protected], met een limiet van twee personen per inschrijving. Vol is vol, dus tijdig aanmelden is aangeraden.

Bourgogne-Express
Bourgogne-Express

Exclusieve Bourgogne wijnen

Op het Wijnfestival in Lochem zal de Bourgogne-Express, specialist in exclusieve Bourgogne wijnen, aanwezig zijn. Sinds 1999 importeert de Bourgogne-Express wijnen van kleine wijnhuizen rechtstreeks naar Nederland, zonder tussenkomst van agenten en andere partijen. Kortom de Bourgogne-Express zit rechtstreeks op de bron. Deze unieke wijnen zijn vaak niet elders in Nederland verkrijgbaar, waarbij de Bourgogne-Express ernaar streeft om kwalitatief hoogwaardige wijnen voor de juiste prijs aan te bieden.

Masterclass

Een van de hoogtepunten van het festival is de masterclass van de Bourgogne-Express. Tijdens deze sessie worden drie rode en drie witte wijnen geproefd, evenals een Crémant de Bourgogne. De wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd van noord naar zuid Bourgogne, met onder andere een Chablis en een Maranges 1e Cru. De focus ligt niet alleen op de smaak, maar ook op de achtergrond en herkomst van de wijnen. Ook wordt ingegaan op de complexe regelgeving van de Bourgogne, wat het een van de meest uitdagende wijnregio’s ter wereld maakt.

Het wijnfestival biedt zo een kans voor liefhebbers om zich te verdiepen in Bourgondische wijnen en te genieten van een exclusieve selectie.

Wijnbeurs.nl
Wijnbeurs.nl

Nieuwkomer op het Wijnfestival

Nieuw dit jaar op Wijnfestival Lochem is wijnbeurs.nl, een online wijnwinkel met zo’n driehonderd wijnen in het assortiment. ‘Die nemen we natuurlijk niet allemaal mee,’ aldus Heleen van Kuik-Bollen. Zij is vinoloog en proefpannellid bij wijnbeurs.nl én van oorsprong Lochemse. 

Een selectie van de wijnen van wijnbeurs.nl is natuurlijk te proeven bij de stand, maar Heleen zal ook een masterclass verzorgen. ‘Ik ga natuurlijk niet heel veel verklappen, maar het thema is ‘onbekend, maar niet onbemind’. Wijnen van druivenrassen die niet iedereen kent, maar wél heel lekker zijn! Dat maakt de wijnwereld zo leuk. Er valt zoveel te ontdekken en te proeven. En dat is wijn: genieten, proeven en ontdekken. Je hoeft het allemaal niet moeilijk te maken, als het maar lekker is. Mensen blij maken, daar worden wij ook weer blij van.’

Elke wijn bij wijnbeurs.nl wordt uitvoerig door het proefpanel blind geproefd. Dat betekent overigens niet dat ze met blinddoeken door de proefkamer lopen. Er wordt puur geproefd vanuit het glas, zonder dat de proefpanelleden de fles zien. Zo weten ze niet welk wijnhuis achter de wijn zit en zo raken ze niet (af)geleid door het etiket. ‘Dat levert erg leuke vondsten op die we maar al te graag voor een goede prijs aan wijnliefhebbers aanbieden. En dat is precies wat we 12 oktober in die prachtige Gudulakerk gaan doen.’

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.