Hoopvolle natuurresultaten op landgoed Velhorst

Hoopvolle natuurresultaten op landgoed Velhorst

Uit de Kwaliteitstoets op landgoed Velhorst bij Lochem is dit jaar gebleken dat het er goed gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dat is goed nieuws, omdat dat is in veel andere natuurgebieden namelijk niet het geval is. In heel Nederland heeft de natuur onder druk staat door verdroging, verzuring en vermesting. De positieve ontwikkeling op landgoed Velhorst is te danken aan het natuurbeheer van Natuurmonumenten en de samenwerking met Natuurboerderij Velhorst. Dat biedt hoop voor de toekomst. Ook op andere plekken.

Aanpak kwaliteitstoets

Elke zes jaar houdt Natuurmonumenten een Kwaliteitstoets voor haar natuurgebieden. Daarin toetst Natuurmonumenten de ontwikkeling op het vlak van natuurwaarden, cultuurhistorie en beleving. De toets bestaat uit een bureaustudie en een velddag. Eerst analyseren we alle monitoringsgegevens van de afgelopen jaren. Dat laat zien hoe het gaat het met bijvoorbeeld de aantallen broedvogels, insecten en planten. Op de daadwerkelijke toetsdag in het veld kijken we hoe we die trends kunnen vasthouden als ze positief zijn of kunnen bijstellen als ze negatief zijn.

Toename boerenlandvogels

Coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten in De Graafschap Harm Peter de Vries vertelt: “Met externe experts en collega’s concludeerden we dat het dankzij onze gezamenlijke inzet goed gaat met de natuurkwaliteit op het landgoed. Vooral de boerenlandvogels laten een sterke groei zien. Collega’s van de Vogelwerkgroep hebben dit met hun onderzoek geconcludeerd. Op heel veel andere plekken hebben vooral deze vogels het zwaar. Omdat het landschap van nu vaak te netjes en opgeruimd is. De boerenzwaluw, geelgors, veldleeuwerik en gele kwikstaart houden van een kleinschalig landschap met af en toe wat ruigte. Maar waar we echt trots op zijn is de grauwe klauwier, die zich op meerdere plekken in onze gebieden in de Graafschap thuis voelt om te nestelen!“

Natuurinclusieve landbouw

Arjen en Winny van Buuren runnen op Velhorst een natuurinclusief en biologisch landbouwbedrijf Vrienden van Velhorst: “Zes jaar geleden zijn we op dit prachtige landgoed van Natuurmonumenten gestart met de ontwikkeling van een biologisch, natuurinclusief bedrijf met als doelstelling om biodiversiteit en natuurwaarden te verhogen naast een goed verdienmodel.”

Arjen van Buuren weet veel over de het belang en de werking van het bodemleven en hoe dat het eiwitgehalte van de graankorrels positief beïnvloed. In de zes jaar op Velhorst is het bodemleven op de akkers die Van Buuren gebruikt nu bijna overal op een dusdanig niveau gekomen, dat de gewassen ervan kunnen profiteren. De biodiversiteit herstelt en de gewassen brengen goed op. Dat alles zonder gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het is mooi om te zien dat het dus kan, inclusief een goede boterham. 

Ontwikkeling van bloemrijk hooiland

Het blijven werken aan natuurherstel en – behoud blijft onverminderd belangrijk. Daarom is Natuurmonumenten langs de Berkel op landgoed Velhorst bezig met een project voor meer biodiversiteit. Het gaat om de percelen aan de zuidzijde van de rivier, tussen de Boevinkbrug en het witte bruggetje. Het doel is een natuurlijk hooilandtype (glanshaverhooiland) te ontwikkelen met kleurrijke planten als blauwe veldsalie, gele ratelaar en wit-gele margriet. Die trekken op hun beurt weer veel insecten en vogels aan.  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.