College wijst Ampsenseweg aan voor opvang asielzoekers

College wijst Ampsenseweg aan voor opvang asielzoekers

Het college van burgemeester en wethouders wijst Ampsenseweg 10 aan als opvanglocatie voor het aantal te realiseren plekken volgens de Spreidingswet (211) en de 65 jongeren die verblijven in hotel Paasberg. Het college maakt een plan van aanpak voor de realisatie. De adviezen van de raadsfracties neemt het college hierin mee. 

Het college besloot dit na de adviserende tafel tijdens de Politieke Avond van maandag 9 september. Eind augustus sprak het college de voorkeur uit voor opvang op 1 locatie, te weten de Ampsenseweg 10 in Lochem. Voor 211 asielzoekers, met een warm hart voor de 65 minderjarige asielzoekers die hier al zijn. Het college vroeg de raad op 9 september om advies op basis van de voorkeur die het college uitsprak op 27 augustus. De raad ontving daartoe het raadsmemo ‘Adviserende tafel scenario’s en locatiekeuze asielopvang’ van 27 augustus 2024 en daarbij gevoegd het collegeadvies ‘Voorkeursscenario opvanglocatie asielzoekers’. 

Het college heeft een wettelijke opgave en bevoegdheid 

De gemeenteraad stelde de visie ‘Een thuis voor nieuwkomers in de gemeente Lochem’ op 9 september niet vast, maar wil deze nogmaals meningvormend bespreken. College en raad delen dat zij maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen voor opvang van asielzoekers, ook zonder de Spreidingswet. Het feit dat de raad de visie niet vaststelde ontslaat het college echter niet van de wettelijke opgave en bevoegdheid om een locatie aan te wijzen. 

Geen eenduidig advies 

In de adviserende tafel heeft de gemeenteraad geen eenduidig advies of een advies bij meerderheid gegeven. Wethouder Ria Leliveld: “De afgelopen maanden heeft het college hard gewerkt aan een visie en een locatieonderzoek. Voor ons kwam de Ampsenseweg als beste locatie in beeld. Conclusie na 9 september is dat de raad niet eenduidig is in het advies. Het college kiest nu koers. De stappen die we zetten in de volgende fase (fase 3 van de visie ‘Een thuis voor nieuwkomers in de gemeente Lochem’) zullen helder maken of we voor deze plek uiteindelijk een bestuursovereenkomst met het COA kunnen afsluiten”. 

Vervolgstappen 

Het college werkt een plan van aanpak uit en legt dit vast in een startnotitie. Daarmee is realisatie nog geen feit, maar geeft het college wel uitvoering aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de gemeente Lochem wenst te nemen met het zorgvuldig doorlopen van een aantal stappen. De gemeente doet dit met oog voor participatie en rekening houdend met bestuurlijke-, financiële- en veiligheidsaspecten. Zaken die ook de raadsfracties en de klankbordgroep van omwonenden belangrijk vinden. 

Realisatie is pas mogelijk als er een bestuursovereenkomst is 

Belangrijke input voor de bestuursovereenkomst met het COA is de risicoanalyse door bureau Beke en de verkregen adviezen van de gemeenteraad en de klankbordgroep Ampsenseweg ten aanzien van de locatie. Het college geeft hiermee uitvoering aan de motie ‘Gezamenlijke bestuursovereenkomst’, die de raad aannam op 4 maart 2024. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.