Het muziekfeest van Oost-Nederland, IJsseljazz in Gorssel is terug

Het muziekfeest van Oost-Nederland, IJsseljazz in Gorssel is terug

Na een jaar van afwezigheid keert het leukste -gratis- muziekfestival van Oost-Nederland terug: IJsseljazz in Gorssel. Op zondag 8 september bruist het dorp van de muziek. Met een breed scala aan muziekgenres op drie podia in het centrum van Gorssel is er voor elk wat wils.

IJsseljazz wordt sinds 2006 jaarlijks georganiseerd in het mooie Gorssel. Aanvankelijk werd het festival opgezet via de ondernemersvereniging van het dorp, met een focus op jazz en blues. Paul van der Veen, voorzitter van het festival en sinds het begin betrokken, legt uit dat deze genres perfect passen bij de dorpssfeer en weinig vertegenwoordigd zijn in de regio. “We wilden iets unieks bieden,” aldus Van der Veen. 

Na een paar lastige jaren, kon vorig jaar het festival geen doorgang vinden. Maar Van der Veen en zijn team gaven niet op. Ze vonden via-via een groep van 20 enthousiastelingen. Mensen die, verdeeld in commissies, onder andere subsidies en sponsoring regelden, het programma samenstelden en alle faciliteiten die nodig zijn voor zo’n festival organiseren. In aanloop naar 8 september en op de dag zelf zijn wel zo’n 150 vrijwilligers waaronder twee scoutinggroepen uit Gorssel en Lochem in de weer. “We zetten met z’n allen weer een geweldig festival neer!” zegt de trotse voorzitter.

Een feest voor muziekliefhebbers

IJsseljazz trekt jaarlijks meer dan tienduizend muziekliefhebbers naar Gorssel. Het festival biedt een programma met gevestigde bands, getalenteerde nieuwkomers, en regionale en nationale bekendheden. Dit jaar zijn er optredens van onder andere de toonaangevende bluesbands Flavium en Livin’ Blues. Flavium, bekend van hits zoals ‘Nightlife’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down and Out’, speelt met veel energie en liefde voor de blues. Livin’ Blues, met oudgediende Nicko Christiansen, zorgt ook voor een spetterende show.

Nieuw dit jaar is de komst van een derde podium. In samenwerking met Muzehof is er dit jaar ruimte voor jong talent. Op het talentenpodium speelt Taste of Jazz, een band met wisselende bezettingen van veelbelovende muzikanten zoals Ties Huizer, Madelief Miedema, en Mees Friesema. Hoewel deze muzikanten nu nog niet zo bekend zijn, is de verwachting dat dit niet lang zal duren.

Op het hoofdpodium staan onder andere het gelegenheidsduo Peter Beets en Sven Hammond. Beets is een van de meest virtuoze jazzpianisten van Nederland en speelde lange tijd met de grand lady of jazz, Rita Reys. Sven Hammond, bekend van zijn optreden met zijn bigband in het tv-programma Matthijs Draait Door, staat garant voor een indrukwekkende show. De achtkoppige band Jazzalike zorgt met hun energieke blazerssectie en ritmesectie voor een feestelijke afsluiting van het festival. “Dit is een optreden dat je echt niet wil missen,” benadrukt Van der Veen. De voorzitter was zo enthousiast dat tijdens het interview meteen beelden werden opgezocht en bekeken.

Een breed muziekaanbod en meer

Het festival vindt plaats in het centrum van Gorssel, dat voor deze gelegenheid afgesloten is voor verkeer. Nieuw dit jaar is de komst van een derde podium. Naast de Hoofdstraat, waar het hoofdpodium staat, en het Bluesstage bij Gasterij de Hoek aan het Nijverheidsplein, is er nu ook een Talentstage achter Museum More. Om 13.00 uur barst het feest los en het gaat door tot 21.30 uur. Het programma is zo opgezet dat er altijd wel ergens in het dorp muziek is.

Naast goede muziek is er ook een foodplein met heerlijk eten en drinken. Lokale horeca doet mee aan het festival, met lekkernijen variërend van een patatje tot pokébowls.

Bijdragen

IJsseljazz wordt helemaal gefinancierd uit fondsen en bijdragen van sponsoren. Van der Veen is hen natuurlijk heel erg dankbaar. “Dankzij hen is het gelukt om het festival ook dit jaar weer gratis toegankelijk te houden. Geweldig! Maar we hopen dat muziekliefhebbers en festivalgangers die IJsseljazz een warm hart toedragen ook een kleine bijdrage willen doen om de begroting van dit jaar helemaal sluitend te krijgen.” Dat kan nu al via de QR-code op deze pagina. Alle kleine beetjes helpen!

Meer informatie

Voor het volledige programma en meer informatie over de artiesten, bezoek de website. Bereid je voor op een spectaculair muziekfeest op zondag 8 september, vanaf 13.00 uur, in Gorssel. Mis het niet!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.