Kanaaldijk tussen Lochem en Almen afgesloten tot en met 28 maart 2025

Kanaaldijk tussen Lochem en Almen afgesloten tot en met 28 maart 2025

De Kanaaldijk tussen Lochem en Almen is vanaf 2 september 2024 tot en met 28 maart 2025 afgesloten voor al het verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Waterschap Rijn en IJssel voert in deze periode grootschalige werkzaamheden uit langs de Berkel, gericht op de ontwikkeling van natuurlijke oevers. Voor deze werkzaamheden is intensief grondtransport nodig, dat via de Kanaaldijk zal plaatsvinden.

Herstel van de natuurlijke Berkel

Het project maakt deel uit van een bredere inspanning om de Berkel tussen Borculo en Lochem te herstellen naar een meer natuurlijke staat. De rivier, die ooit een slingerende loop had, werd in de jaren 60 rechtgetrokken om overstromingen te voorkomen. Dit maakte de Berkel tot een snelweg van eentonige natuur. Waterschap Rijn en IJssel wil de natuurlijke dynamiek van de rivier herstellen, zodat het water schoner wordt en de leefomgeving voor dieren en planten verbetert.

Deelgebied 'Kattenbeek'
Deelgebied 'Kattenbeek'
Deelgebied 'De Heest'
Deelgebied 'De Heest'
Deelgebied 'Schuppert'
Deelgebied 'Schuppert'
Natuurvriendelijke oevers langs de Berkel
Natuurvriendelijke oevers langs de Berkel

Langs dit traject worden verschillende deelgebieden aangepakt. Zo wordt in het deelgebied ‘Kattenbeek’ de kade verplaatst om de rivier meer ruimte te geven, en worden percelen afgegraven om de natuurontwikkeling te bevorderen. In het deelgebied ‘Schuppert’ worden bestaande poelen hersteld en een nieuwe poel aangelegd, terwijl in ‘De Heest’ een natuurvriendelijke oever wordt aangelegd en een broekbos wordt gecreëerd.

Daarnaast worden de kades op bepaalde plekken verhoogd om beter bestand te zijn tegen toekomstige hoge waterstanden. Ook worden er natuurvriendelijke oevers aangelegd, die niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit, maar ook de capaciteit van de Berkel vergroten om water op te vangen bij extreme weersomstandigheden.

Vooruitblik en planning

Het project is een belangrijke stap in de bredere visie om de gehele Berkel, van Zutphen tot aan de Duitse grens, terug te brengen naar een meer natuurlijke staat. Het stuk tussen Zutphen en Almen is al hersteld, met slingerende rivierlopen en vistrappen. Ook de Heksenlaak wordt natuurlijker gemaakt.

Met deze ingrepen hoopt Waterschap Rijn en IJssel de Berkel beter te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering, zoals hoosbuien en droogte, en de natuur langs de rivier te versterken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.