Lustrumviering voor 90 jaar Lochemse Hockey Club

Lustrumviering voor 90 jaar Lochemse Hockey Club

Dit jaar viert de Lochemse Hockey Club (LHC) haar 90-jarig jubileum, een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbijgaat. Op zaterdag 31 augustus zullen oud-leden, huidige leden, en andere betrokkenen samenkomen om deze bijzondere gebeurtenis te vieren met een groot feest. We spraken met voorzitter Hetty Helder over de rijke geschiedenis van de club, de ambitieuze plannen voor de toekomst, en natuurlijk het aanstaande jubileum.

De Lochemse Hockey Club werd opgericht in 1934 door Jean Monod de Froideville, destijds een jonge man van 22 jaar. Jean begon met een heren- en damesteam bestaande uit voornamelijk familieleden en vrienden. In de beginjaren moest de club improviseren als het op velden aankwam. Het eerste veld was simpelweg een breed zandpad bij havezate Ampsen. Daarna volgden een weitje aan de Zutphenseweg en een grasland aan de Veengoot, totdat de club een terrein aan de voet van de Paasberg in gebruik nam, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds spelen.

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de club opnieuw op, met een belangrijke groeifase in de jaren vijftig en zestig. Deze groei leidde in 1974 tot de bouw van een nieuw clubhuis, en in 1991 werd het huidige gebouw geopend, compleet met een volwaardige keuken en moderne faciliteiten. Vandaag de dag telt de vereniging ruim 450 leden, met teams voor jongens, meisjes, senioren, benjamins, kabouters, en trimhockeyers. Ondanks een daling van het aantal hockeyers in de regio blijft de LHC stabiel.

Basketballer als voorzitter

Voorzitter Hetty Helder, een vertrouwd gezicht bij de vereniging, is al jarenlang betrokken bij de LHC. Hoewel zij zelf geen hockeyer is, heeft Hetty zich altijd volledig ingezet voor de club. Haar achtergrond ligt in het basketbal, een sport die ze lange tijd beoefende totdat een blessure, opgelopen tijdens het skiën, haar dwong om te stoppen. Sinds 2006 is ze een vertrouwd gezicht langs de zijlijn, eerst als scheidsrechter en opleider van nieuwe fluiters, en later als voorzitter. Hetty’s betrokkenheid bij de club begon echter al eerder, als ouder van hockeyende kinderen en partner van een hockeyende man. 

Hetty vertelt vol enthousiasme over de toekomstplannen van de club. De toekomst van de LHC ziet er veelbelovend uit, met plannen die gericht zijn op groei en modernisering. Samen met de plaatselijke tennisvereniging werkt de club aan een ambitieus project om het sportcomplex te vernieuwen en uit te breiden. De tennisvereniging, die momenteel in het centrum van Lochem is gevestigd, wil graag verhuizen naar de locatie aan de Koopsdijk, waar de hockeyclub ook gevestigd is. Het idee is dat de tennisvereniging het huidige clubgebouw van de LHC overneemt en naast tennisbanen ook enkele padelbanen aanlegt, terwijl de hockeyclub verhuist naar de overkant van het complex. De plannen voor het nieuwe hockeyveld en clubhuis zijn al in volle gang. De kunstgrasvelden 1 en 2 zullen voorlopig blijven bestaan, en naast kunstgrasveld 2 wordt een geheel nieuw veld aangelegd. Tussen de velden komt een duurzaam clubhuis te staan, dat zal dienen als het nieuwe hart van de vereniging. Voorzitter Hetty Helder kijkt vol enthousiasme naar deze plannen en het samenkomen van de verschillende sportverenigingen. “We zitten hier op zo’n prachtige plek, en we kunnen elkaar als verenigingen alleen maar versterken,” zegt ze.

Echter, er staat nog een belangrijke keuze voor de deur: welk soort veld zal het nieuwe veld worden? Dit wordt momenteel grondig onderzocht, met opties zoals een waterveld of een droog hockeyveld. Elk type veld heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen, zowel op het gebied van spelkwaliteit als duurzaamheid. Een waterveld, bijvoorbeeld, vereist regelmatig sproeien, maar zorgt ervoor dat de bal sneller en gelijkmatiger rolt. Dit type veld werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen en is al sinds jaar en dag bij verschillende andere clubs in de regio ingevoerd. Aan de andere kant zou een droog veld, dat zich nog in de pilotfase bevindt in Nederland, een duurzamere optie kunnen zijn, hoewel het op dit moment nog onbekend is hoe spelers zullen reageren op deze innovatie. Mocht de club kiezen voor een waterveld, dan zal hiervoor grondwater gebruikt worden dat vervolgens hergebruikt kan worden, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Een bijzondere nalatenschap

De LHC heeft door de jaren heen vele getalenteerde spelers voortgebracht, maar misschien wel de bekendste is Joyce Sombroek. Deze Nederlandse hockeyster begon haar carrière bij de LHC en groeide uit tot een van de meest succesvolle keepsters in de geschiedenis van het Nederlandse hockeyteam. Ze speelde meer dan 100 interlands en was de jongste keepster die ooit debuteerde in het Nederlands team. Joyce won onder andere de Champions Trophy, werd Europees kampioen en veroverde goud tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Haar nalatenschap wordt met trots herdacht in het clubhuis, waar haar hockeystick nog altijd een prominente plek boven de bar inneemt.

Het lustrumfeest

Het hoogtepunt van het 90-jarig jubileum is het grote feest op zaterdag 31 augustus. Om 15.30 uur zal Hetty Helder het feest officieel openen, gevolgd door een speciale vlaggenonthulling door de zoon van oprichter Jean Monod de Froideville. Daarna vindt er een drieluik-wedstrijd plaats tussen Jong Dames 1, het Nieuw Dames 1 (dat een zeer goed seizoen achter de rug heeft) en Oud-Dames 1, een team met oud leden. In de middag kan men genieten van een borrel en lekker eten van lokale ondernemers uit de regio. Voor de jongere bezoekers zijn er talloze activiteiten gepland, zoals schminken, een photobooth, een creatieve knutseltafel en zelfs boogschieten. De oudere jeugd kan zich uitleven op een stormbaan, terwijl de avond afgesloten wordt met livemuziek van de Pianoco’s.

Hetty Helder kijkt met veel plezier uit naar het lustrumfeest en de toekomst van de Lochemse Hockey Club. “De vereniging is al 90 jaar springlevend, en we blijven ons inzetten om een plek te bieden waar sport en gemeenschap samenkomen,” zegt ze. Nieuwe leden zijn altijd welkom, en voor kinderen worden er regelmatig clinics georganiseerd om hen kennis te laten maken met hockey. De LHC blijft groeien en bloeien, en met de nieuwe plannen in het vooruitzicht ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Hetty Helder kijkt met veel plezier uit naar het lustrumfeest en de toekomst van de Lochemse Hockey Club. “De vereniging is al 90 jaar springlevend, en we blijven ons inzetten om een plek te bieden waar sport en gemeenschap samenkomen,” zegt ze. Nieuwe leden zijn altijd welkom, en voor kinderen worden er regelmatig clinics georganiseerd om hen kennis te laten maken met hockey. De LHC blijft groeien en bloeien, en met de nieuwe plannen in het vooruitzicht ziet de toekomst er veelbelovend uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.