Veelgestelde vragen over kunstgebitten beantwoord
- Partner Content
- 19 augustus 2024
- Gepresenteerd door Vink Tandtechniek
LOCHEM - Je tanden zijn natuurlijk een belangrijk bezit, maar tegelijkertijd zijn ze kwetsbaar en ze slijten na verloop van tijd. Om die reden hebben sommige mensen, meestal als ze ouder zijn, een kunstgebit nodig. Je weet ongetwijfeld wat een kunstgebit is, maar misschien heb je er nog wel vragen over. In dit artikel beantwoorden we vaak gestelde vragen over een kunstgebit.
In welke situaties wordt een kunstgebit aangeraden?
Je bent uiteraard nooit verplicht om een kunstgebit te nemen, maar in veel situaties is het wel verstandig. In welke situaties wordt een kunstgebit door experts zoal aangeraden? Welnu, in de eerste plaats wordt een kunstgebit aangeraden bij onherstelbare schade. Door ziekte of slecht onderhoud kan je gebit ernstig aangetast zijn, met als gevolg dat je tanden en kiezen niet meer kunnen herstellen en de problemen zich naar alle waarschijnlijk verder gaan opstapelen. In dergelijke situaties wordt een kunstgebit vaak aangeraden door een tandarts.
Een ander probleem waar je misschien niet direct de gevaren van ziet: ontstoken tandvlees. Veel mensen krijgen ermee te maken en het is niet altijd gevaarlijk, maar wel als het niet behandeld wordt. Dan kun je met parodontitis te maken krijgen en die aandoening kan er onder meer voor zorgen dat je tanden los gaan zitten.
Ook om praktische redenen wordt er soms voor een kunstgebit gekozen. Wanneer iemand moeilijk kan praten met zijn huidige tanden of last heeft tijdens het eten. En als laatste is er nog de esthetische reden: je gebit speelt een belangrijke rol bij je uiterlijk. Als je onzeker bent over je normale gebit, kan een kunstgebit een oplossing zijn. Ook kunstgebit reparatie is dan overigens belangrijk, zodat je kunstgebit mooi blijft en ook goed functioneert.
Moet je met een kunstgebit ook nog naar de tandarts?
Sommige mensen denken dat ze niet meer naar de tandarts hoeven wanneer ze een kunstgebit hebben. Je kunt tenslotte geen gaatjes meer krijgen of tandontsteking, want je tanden zijn weg. Maar toch is het belangrijk om met een kunstgebit nog steeds naar de tandarts te gaan voor een periodieke controle. Je tandvlees moet immers nog gecontroleerd worden en dit geldt ook voor je gehemelte en tong.
Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
We kunnen niet exact zeggen hoe lang een kunstgebit meegaat, want dit is afhankelijk van het type kunstgebit, de persoon en natuurlijk ook je persoonlijke situatie. Maar gemiddeld gaat een kunstgebit, volgens de experts, 5 tot 8 jaar mee.
Conclusie
Natuurlijk wil je het liefst je eigen tanden behouden, maar soms is een kunstgebit toch noodzakelijk. Bovendien is de tandtechniek tegenwoordig vergevorderd en kan een kunstgebit helemaal naar wens worden gemaakt. Vaak hebben andere mensen dan ook niet door wanneer je een kunstgebit hebt en dat is natuurlijk zeer positief te noemen.
Bron:
https://www.umcg.nl/-/volledig-kunstgebit