Ontdekkingstocht op klompen

Ontdekkingstocht op klompen

Zondag 26 mei is het één jaar geleden dat klompenpad ‘Het Braakhekke Bultenpad’ geopend werd voor wandelaars. Het pad dat tot stand is gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en een aantal landeigenaren, slingert zich door het buitengebied van Harfsen. Ruim een jaar langer  slingert klompenpad het ‘Laorns Enkenpaddoor’ door het buitengebied van Laren. Beide paden zijn ruim 10 kilometer lang en nemen je mee door weilanden, bossen, bosschages, over landgoederen, langs landhuizen en oevers van kleine beekjes.

Van het centrum van Harfsen de broeklanden in

Het Braakhekke Bultenpad begint in het centrum van Harfsen. Dichtbij de halte van buslijn 56 en de parkeerplaats op het Dorpsplein, naast de kenmerkende klokkentoren en ‘Ons Gebouw’. Vanaf hier begeef je je binnen enkele minuten in een mooi bosachtig gebied. De route voert vervolgens een stukje over de broekweg. Een echte boerenlandweg, waar het af en toe even opzij stappen is voor een landbouwwerktuig of auto. 

De plek waar een baron in het moeras verdween

Dan buigt de route af het boerenland in. Even verderop bevindt zich een moerassig stukje land waar volgens een legende een baron met zijn koets en paarden in het moeras verdween. Op een kapotte pijp na is er nooit meer iets teruggevonden. Sindsdien wordt het stuk moeras de Piperomp genoemd. Voorbij de Piperomp slingert de route zich om een boerenerf heen en via het weiland bereik je de weg. Dit is ook de plek waar de klompenpaden ‘Braakhekke Bultenpad’ en ‘Laorns Enkenpad’ een stukje tegelijk opgaan. Je bevindt je nu dicht bij één van de opstappunten, namelijk ‘De Haarbroekse Vijvertuin’. Een spreukentuin waar je op je gemak even rond kunt lopen en een kopje koffie of wat anders kunt nuttigen. 

Eindeloze oevers en Braakhekke Bulten

Tussen het water en de akkerlanden in volgt de route de stroom van de beek. Na een flink stuk langs de beek buigt het pad af richting de bewoonde wereld. Voor het laatste gedeelte van de tocht is het de moeite om even te stoppen bij het Uutbloashuusken op Camping de Braakhekke. Op het terrein bevinden zich ook Landwinkel de Winde en een mosterdmakerij. Met nog een klein stukje klompenpad voor de boeg buigt het pad zich, na een stuk zandweg, af het bos in. Daar bevinden zich ook de bulten, eigenlijk een oude vuilstortplaats, waar het pad haar naam aan dankt. Om het wat makkelijker te maken om naar boven te komen zijn er een paar treden aangelegd. Bovenop de bult staan een paar houten stoeltjes waar je nog een laatste blik op het prachtige boerenland kunt werpen voordat het laatste stukje pad weer naar het dorpsplein voert. 

Haarbroekse Vijvertuin

Het startpunt van ‘Laorns Enkenpaddoor’ is in het centrum van Laren bij restaurant en grand café Langenbaergh. Rustpunt en spreukentuin van de Haarbroekse Vijvertuin kan tevens als opstappunt gebruikt worden. Hier vlakbij is ook het overstappunt om de klompenpaden van Laren en Harfsen met elkaar te combineren. Vanaf de Vijvertuin is het het hekje door en gelijk de weilanden in. 

De route neemt je via verstilde landwegen mee in de richting van Groot Dochteren en Huize ‘t Ross. Even later is het de sloot over de bosschages in. Een eindje verderop is het even klauteren, maar tot zover verreweg het mooiste en ook uitdagendste stukje wandelen. Een beetje soepel moet je wel zijn om de overstapjes makkelijk te maken. De route slingert zich verder door het bos en over een mooie zandweg bij Landgoed de Flesch. In de verte verschijnt het silhouet van het dorp Laren aan de horizon. 

Via de Lenderinkstege wandelen we Laren binnen waar op het terras bij de horeca, onder het genot van een kopje koffie, tot rust komen. Dit is ook het punt waar je ervoor kan kiezen om de route te verlengen en een ommetje richting Oolde te maken. De basisroute vervolgt zijn weg, via de andere kant van het dorp, door het buitengebied heen. Om vervolgens weer uit te komen bij de Haarbroekse Vijvertuin. De aangelegde tuin zit vol met verborgen paadjes en creatieve verbeeldingen van spreuken.  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.