Zandsculpturen, een speciale belevenis bij Kasteel Warmelo Diepenheim

Zandsculpturen, een speciale belevenis bij Kasteel Warmelo Diepenheim

Blijf je deze zomer ook bij huis? Dan is dit een uitje waar je een dag volop kunt genieten van de prachtige natuur en van speciale kunst. Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillende manieren iets laten beleven. Wandelend door de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema “Rien Poortvliet”. 

Heldhaftige ridders en jonkvrouwen in prachtige kastelen

Metershoge zandsculpturen staan in het Engelse deel van het park van het Warmelo, dat in de 18e eeuw is aangelegd. De sculpturen staan prachtig vrij opgesteld in het ruim opgezette park. Tien kunstenaars uit Nederland, Ierland, Italië, Letland en Amerika hebben de sculpturen gemaakt. In totaal is er zo'n 2000 kubieke meter zand in verwerkt. Het is niet zomaar zand waarvan de sculpturen zijn gemaakt, maar zand van tussen de rivieren, dat op een flinke diepte is gewonnen. Door er veel water aan toe te voegen en door druk is dat zand 'stapelbaar' en daarmee ideaal te gebruiken voor het maken van kunstwerken. De kunstenaar werkt van boven naar beneden.

Laagje lijm

Op de buitenkant van de zandsculpturen zit een verdund laagje lijm ter bescherming. Regen en wind hebben zo geen invloed. Als er schade is, dan wordt die veroorzaakt door konijnen, reeën, mieren of……. mensen.

De historische tuinen met daarin de zandsculpturen zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 16.30 te bekijken. Op maandag is het kasteel gesloten. Bij de parkeerplaats is een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Honden worden niet toegelaten.Op het voorplein van het kasteel bevind zich een ruim terras waar je kunt genieten van de sfeer op het landgoed. 

Kasteel

Kasteel Warmelo dateert van 1339. Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuinarchitectuur: een 16e en 17e-eeuwse Franse stijltuin, een beelden- en rozentuin en een vogeltuin. Daarnaast vind je er een in de 18e eeuw in Engelse stijl aangelegd Pinetum en diverse vijverpartijen. Veel exotische bomen en een collectie kuipplanten kun je er ook vinden.

Vele jaren werd het kasteel bewoond door de moeder van prins Bernhard; Prinses Armgard zu Lippe Biesterfeld. Het huis is nog steeds bewoond.

Kasteel Warmelo is gevestigd aan Stedeke 11 in Diepenheim. De ingang met gratis parkeergelegenheid vind je aan de Borculoseweg. Voor meer informatie: www.kasteelwarmelo.nl

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.