De Canadese Remembrance Torch:  Van Ottawa naar Normandië naar Lochem

De Canadese Remembrance Torch: Van Ottawa naar Normandië naar Lochem

Op 6 juni 1944 vond D-Day plaats, de grootschalige geallieerde landing op de stranden van Normandië, die het begin markeerde van de bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen 6 juni was het precies 80 jaar geleden dat operatie “Overlord” plaatsvond, een mijlpaal die werd herdacht tijdens een laatste grote ceremonie waarbij nog enkele veteranen aanwezig konden zijn.

Een bijzondere rol bij deze herdenking speelt de Canadese Remembrance Torch. Deze fakkel is een initiatief van Karen Hunter, dochter van een Tweede Wereldoorlog veteraan. Haar vader bezocht eerder de herdenkingen van de 40 en 50 jaar vrijheid in Nederland en schreef daarna openhartig over zijn ervaringen in de oorlog. Vlak daarna overleed hij in 2009, maar zijn verhalen inspireerden Hunter om de herinnering aan de veteranen levend te houden, vooral onder de jeugd in Canada en Nederland.

Het ontstaan van de Torch

Karen Hunter maakte voorafgaand aan de 75-jarige herdenking van WO II een reis naar Nederland om de tocht van haar vader te onderzoeken. Ze was diep geraakt door de waardering die Nederlanders hebben voor de veteranen. Dit inspireerde haar om een bijzondere reis te organiseren voor lotgenoten langs historische routes die hun vaders in Nederland tijdens de oorlog hadden afgelegd. Aanvankelijk was het plan om in 2020 tijdens de 75-jarige herdenking een grote reis te organiseren, maar de corona pandemie gooide roet in het eten.

Hunter had nog een tweede wens. Dat de herinnering aan de veteranen– met name onder de jeugd in Canada– levend blijft. In de daaropvolgende jaren verschoof de focus naar hoe de nieuwe generatie de fakkel van herinnering kon blijven dragen. Dit leidde tot de creatie van de Canadian Remembrance Torch, ontwikkeld samen met een technische universiteit.

Toen in 2022 de reis alsnog plaatsvond, vervulde de Torch een belangrijke rol. Tijdens deze reis ontmoetten de deelnemers onder andere Prinses Margriet en de heer Pieter van Vollenhoven op Paleis Het Loo. De Torch, ontstoken bij het parlementsgebouw in Ottawa, werd symbolisch overhandigd aan Prinses Margriet en in bewaring gegeven bij de Royal Canadian Legion Branch 005 in Lochem. Sindsdien is de Torch veelvuldig gebruikt bij diverse herdenkingsplechtigheden. De reis werd als "life-changing", "helend" en "emotioneel" beschreven en kreeg veel media aandacht in zowel Nederland als Canada. Hierdoor kwam er veelvuldig verzoek om een vergelijkbare reis in 2025 te organiseren. 

De reis van de Torch

Op 6 juni 2024, de 80ste herdenking van D-Day, speelde de Torch een belangrijke rol op de stranden van Normandië. Het plan om de Torch te gebruiken werd omarmd door alle geallieerde partijen bij de herdenking. Er zijn veertien exemplaren van de Torch bijgemaakt, zodat onder andere presidenten en leden van koninklijke huizen, zoals Biden, Trudeau, Macron, Prins William en koning Willem-Alexander, ieder een Torch kunnen krijgen. De Torch werd ontstoken door de vlammen uit Ottawa, Canada en overgevlogen met Air Canada naar Normandië. Hier ontmoetten Hunter en het echtpaar Swarthoff onder andere de premier van Canada, Trudeau. 

Van Normandië naar Lochem

Na de herdenkingen in Normandië werd de Torch op 8 juni 2024 naar Nederland gebracht. Vlissingen, dat eerder door de Canadezen was bevrijd, werd symbolisch aangedaan. Karen Hunter en haar organisatie "In Fathers Footsteps" willen dat de vlam de komende maanden blijft branden op een plek die symbool staat voor de geallieerde opmars door Nederland. De Torch is geplaatst bij het Canadian Restaurant in Lochem en zal daar de komende tien maanden blijven.

Op maandag 10 juni om 19.30 uur werd de Torch ceremonieel overgebracht door Karen Hunter en het International Organization of Freedom Flights (IOFF). De vlam werd geplaatst in een speciale lamp en zal worden bewaakt door Berry en Yvonne Swarthoff tot 4 mei 2025, de dag van de nationale dodenherdenking in Nederland.

De Canadian Remembrance Torch symboliseert de voortdurende herinnering aan de offers van de veteranen en de blijvende waardering van hun moed. Het verbindt mensen, zowel in Canada als in Nederland, en draagt de boodschap van vrijheid en vrede door aan toekomstige generaties.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.